Azospermi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Azospermi Menide hiç sperm olmaması durumu olarak tanımlanan azospermi sorunu, çiftlerin bebek sahibi olma hayallerinin önündeki önemli engellerden biri olarak görülüyor.
Azospermi nedir?
Azospermi meni örneğinde hiç sperm olmaması durumudur. Azospermi tıkanıklığa bağlı olan ve olmayan olmak üzere iki grupta incelenir. Tıkanıklığa bağlı azospermi doğuştan sperm kanallarının bir bölümünün eksikliği veya genital enfeksiyonlar nedeniyle ya da cerrahi girişimler sonrası oluşmaktadır.
Azospermi belirtileri nelerdir?
Azosperminin kişide görünen hiçbir belirtisi yoktur. Hastanın kendi kendine anlayabileceği bir durum değildir. Çünkü orgazm sonucu meni ortaya çıkar ancak içerisinde sperm hücresi yoktur. Hasta sadece çocuğu olmadığı için başvurursa yapılan spermiogram testi sonucu ile anlaşılmaktadır.
Azospermi nedenleri nelerdir?
Azospermi 2 sebepten dolayı olabilir. Tıkanıklıktan dolayı ya da hiç sperm üretiminin olmamasından kaynaklı olabilmektedir. Doğuştan kanalların olmamasının yanında geçirilen bir cerrahinin ya da bir enfeksiyonun sebep olduğu tıkanıklıklar da olabilir. Eğer böyle bir durum varsa bu da azospermiye sebep olabilir.
Azospermi tanısı nasıl konulur?
Hastalığın altta yatan nedeninin araştırılması önem taşımaktadır. Tedaviye de buna göre karar verilmektedir. Hasta spermiogram testini yaptırdıklarında azospermi teşhisi konulursa araştırmaya başlanır. Hormonel ya da genetik bozukluk olup olmadığa bakılmaktadır. Ya da daha önce geçirilmiş bir travma (trafik kazası, cerrahi operasyon vb.) veya enfeksiyon olup olmadığına bakılmaktadır. Sorun, travmaya bağlı olduğunda bir kaza sonucu genital bölgeye darbe almak ya da bölge ile ilgili çeşitli ameliyatlar sonucu yapışıklık ya da tıkanmalar oluşabilmektedir. Bunun sonucunda da sperm üretimi olsa da dışarı çıkamamaktadır. Bu nedenle bu hasta grubunda tedavide sperm bulma olasılığı yüksek olmaktadır.
Azospermi tedavisi nasıldır?
Tıkanıklığa bağlı durumlarda cerrahi işlem yapılabilmektedir. Ancak hormonel üretime bağlı bir bozukluktan kaynaklanan azospermilerde öncesinde bir medikal tedavi ile kullanılarak ilaç ve hormonlarla bu sorunun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sorun, travmaya bağlı olduğunda bir kaza sonucu genital bölgeye darbe almak ya da bölge ile ilgili çeşitli ameliyatlar sonucu yapışıklık ya da tıkanmalar oluşabilmektedir. Bunun sonucunda da sperm üretimi olsa da dışarı çıkamamaktadır. Bu nedenle bu hasta grubunda sperm bulma olasılığı yüksek olmaktadır. Bazen de hipo-hipo adı verilen azospermik hastalarda ise hormonel bozukluklara bağlı sorunlar olabilmektedir. Bu hasta grubunun tedavisinde dışarıdan hormonel ilaçlarla eksiklik tamamlanarak gerçekleştirilmektedir. Bu hasta grubu tedavi sonunda doğal yoldan dahi çocuk sahibi olabilmektedir. Bazense ortada herhangi bir sebep yokken de hastada azospermi bulunabilmektedir. Bu durumda da tek tedavi yöntemi cerrahi yoldan mikro-tese yöntemiyle sperm bulunup ardından tüp bebek yapılabilmektedir. Hastada mikro-tese yöntemi uygulanır ve sperm bulunursa bu kişilerin çocuk sahibi olma şansları çok yüksektir. O nedenle bu hasta gruplarını, bebek sahibi olup olamayacağının bu ameliyatın sonuca bağlı olduğu konusunda bilgilendirmek gerekmektedir.
Azospermi hakkında sık sorulan sorular
Azospermi olup çocuğu olanlar neler yapmalıdır?
Sonradan travma sonucu azospermi gelişmiş hastaların yapabileceği şey tüp bebek yöntemine başvurmaktır. Mikro-tese yöntemiyle sperm bulunup tüp bebek yöntemi uygulanmalıdır.
Azospermi bitkisel tedavisi var mı?
Azospermi tedavisi ya cerrahi olarak ya da hormonel olarak yapılması gerekmektedir. Herhangi bir bitkisel tedavinin başarı göstermesi olanaklı değildir.
Azospermi tedavisi var mı?
Evet, vardır, altta yatan sebep araştırılıp bulunduktan sonra hasta gruplarına gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
What's Your Reaction?