Erişkin Still Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Erişkin Still Hastalığı Erişkin still hastalığı, yüksek ateş, geçici deri döküntüsü, boğaz ağrısı, eklem ağrıları ve ciltte kiremit rengi döküntü ile karakterize olan ve nadir görülen sistemik inflamatuar romatizma türüdür.
Erişkin Still Hastalığı Nedir?
Erişkin still hastalığı, yaygın olarak ateş, döküntü ve eklem ağrısıyla ortaya çıkan ve nadir görülen inflamatuar artrit türüdür. Çocuklardaki sistemik jüvenil idiyopatik artrit olarak adlandırılan artritin bir alt tipinin yetişkin formu olan erişkin still hastalığı, genellikle 35 yaşın altındaki yetişkinleri etkiler ve hem erkekleri hem de kadınlarda eşit derecede risk barındırır.
Erişkin still hastalığının adı, 1897'de sistemik başlangıçlı juvenil idiopatik artritli (JIA) 22 çocuğu tanımlayan ve hastalığın keşfedilmesini sağlayan Sir George Frederic Still'den gelir.
Erişkin still hastalığının yaygın görülen klinik belirtileri yüksek ateş, cilt döküntüsü, eklem ağrısı ve boğaz ağrısıdır. Bu belirtiler hastalığın şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Kritik olarak eklemlere, özellikle de bileklere zarar verebilen erişkin still hastalığı, ağrıyı azaltan ve hastalığın kontrolüne yardımcı olan ibuprofen gibi ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır. Bu gibi ağrı kesicilerin yeterli olmaması durumunda prednizona başvurulabilir.
Erişkin Still Hastalığı Neden Olur?
Erişkin still hastalığının altında yatan neden kesin olarak bilinmemekle birlikte viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla birlikte vücuttaki toksik maddelerin hastalığı tetiklediği düşünülür. Bu sürecin sonucu olarak bağışıklık sisteminiz bu tetikleyicilere aşırı tepki verir ve hastalığı meydana getirir. Genetik faktörlerin de erişkin still hastalığında rol oynadığı öne sürülür ancak bu konuda kesin bir çalışma yoktur.
Erişkin Still Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Yüksek ateş, kiremit rengi cilt döküntüler, eklem ağrıları ve boğaz ağrısı erişkin still hastalığında görülen belirtilerdir. Erişkin still hastalığında lenf bezlerinde şişme ve hafif kaşıntı da görülebilir.
Erişkin still hastalığında görülen belirtiler şu şekildedir: Yüksek ateş Kiremit rengi cilt döküntüleri Eklem ağrıları Boğaz ağrısı Lenf bezlerinde şişme Hafif kaşıntı İştah azalması ve kilo kaybı
Yüksek ateş
Günde veya birkaç kez yükselen ve 39 dereceye kadar yükselebilen ateş, erişkin still hastalığının başlıca belirtisi kabul edilir.
Kiremit rengi cilt döküntüleri
Ateşle birlikte kiremit rengi cilt döküntüsü de erişkin still hastalığının yaygın belirtilerindendir. Bu döküntüler genellikle gövde, kollarda veya bacaklarda görülür.
Eklem ağrıları
Erişkin still hastalığında özellikle diz ve bilek eklemlerinde sertlik, ağrı ve iltihaplanma meydana gelebilir ve eklemlerdeki bu rahatsızlık birkaç hafta sürebilir.
Boğaz ağrısı
Boyundaki lenf düğümlerinin şişmesine bağlı olarak erişkin still hastalığında boğaz ağrısı da görülebilir.
Lenf bezlerinde şişme
Erişkin still hastalığında kişinin lenf bezlerinde şişme yaşanabilir.
Hafif kaşıntı
Her erişkin still hastasında olmasa da bazı vakalarda vücutta hafif kaşıntı ortaya çıkabilir.
Yüksek ateş, ciddi döküntü ve eklem ağrıları söz konusuysa doktora başvurmayı ihmal etmeyin. Ayrıca erişkin still hastalığında öksürük, nefes almada zorluk, göğüs ağrısı veya olağandışı başka belirtiler yaşadığınız an vakit kaybetmeden doktora başvurup tanı ve tedavi sürecini başlatın.
Erişkin Still Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Erişkin still hastalığını net bir şekilde ortaya çıkan herhangi bir tanı yöntemi yoktur. Hastalığın tanısı için öncelikle hastanın belirtileri ve şikayetleri incelenir, daha sonrasında ise genellikle görüntüleme ve kan testlerine başvurulur.
Erişkin Still Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doktor tarafından hastalığın şiddetine bağlı olarak bazı tedavi seçenekleri uygulanır. Bu tedavilerin başında steroid ilaçlar, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar ve iltihaplanmaya neden olan proteinleri bloke eden biyolojik tepki değiştirici ilaçlar gelir.
Tıbbi tedavilerin dışında istirahat etmek, sağlıklı beslenmek, kişinin kendini iyi hissettiği sürece egzersiz yapmak, ilaçları düzenli kullanmak, takviyeler almak ve stresten uzak durmak erişkin still hastalığının tedavisinde etkilidir.
Erişkin Still Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Erişkin still hastalığı ne demek?
Erişkin still hastalığı, ateş, döküntü ve eklem ağrılarıyla ortaya çıkan iltihaplı bir romatizma türüdür.
Erişkin still hastalığına ne iyi gelir?
Erişkin still hastalığının iyileşmesi için antiinflamatuar ilaçlar başta olmak üzere bazı ilaç tedavileri uygulanır. Kortizon ile birlikte metotreksat tedavisi de erişkin still hastalığı tedavisinde uygulanan yöntemlerden biridir. Bu ilaçlar işe yaramazsa farklı hastalık baskılayıcı ilaçlara başvurulur.
Erişkin still hastalığı genetik mi?
Erişkin still hastalığına neden olan faktörlerden birinin genetik olduğu düşünülse de bu konuda kesin bir çalışma söz konusu değildir.
What's Your Reaction?