Göbek fıtığı nedir? Tedavisi nasıl yapılır?
Göbek Fıtığı Göbek fıtığı genellikle cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilen, varlığında kişinin yaşam kalitesini düşürebilen bir sorundur.
Göbek fıtığı nedir?
Göbek fıtığı, karın içeriğinin göbek deliğinin yakınındaki bölgelerde karın kaslarının arasından dışarı doğru çıkması ile ortaya çıkar. Göbek fıtıkları yaygındır ve tipik olarak zararsızdır. Göbek fıtıkları en çok bebeklerde görülür, ancak yetişkinleri de etkileyebilir. Bebekte, göbek deliğinin dışarı çıkmasına neden olan göbek fıtığı özellikle bebek ağladığında belirgin olabilir. Bu, göbek fıtığının klasik bir işaretidir. Çocukların göbek fıtıkları genellikle yaşamın ilk iki yılında kendiliğinden kapanır, ancak bazıları beşinci yıl veya daha uzun süre kalabilir. Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan göbek fıtıklarının cerrahi olasılığı daha yüksektir.
Göbek fıtığı belirtileri nelerdir?
Göbek fıtığı, göbek yakınında yumuşak bir şişlik veya çıkıntı oluşturur. Göbek fıtığı bebeklerde sık görülür. Göbek fıtığı olan bebeklerde şişkinlik ancak ağladıklarında, öksürdüklerinde veya zorlandıklarında görülebilir. Çocuklarda göbek fıtıkları genellikle ağrısızdır. Erişkinlik döneminde ortaya çıkan göbek fıtıkları karın ağrısına neden olabilir. Karın ağrısına neden olan göbek fıtığı günlük yaşamı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda da fıtık boğulması olursa bu büyük bir risk oluşturabilir. Bu nedenle fıtık küçük bile olsa tedavi edilmelidir.
Göbek fıtığı belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
• Göbek deliğine yakın bölgelerde çıkıntı, şişlik
• Şişlik ve çıkıntı olan bölgede ağrı
• Mide bulantısı
• Fıtık nedeniyle hareket edememe durumu
• Dışkılayamama
• Dışkılama sırasında ağrı hissi
• Bazen mide bulantısıyla birlikte gelen kusma
• Şişlik olan kesimde baskı hissi
Göbek fıtığı neden olur? Göbek fıtığı nedenleri nedir? Göbek fıtığı nasıl olur?
Anne ile bebek arasında kan alışverişini sağlayan kanala göbek kordonu denmektedir. Göbek kordonu, bebeğin karın iç duvarında yer alan bir açıklıkla dışarı doğru çıkar. Doğum gerçekleştiğinde göbek kordonu kesilir. Sonrasında kuruyup düşer. Göbek kordonunun dışarı çıkmasını sağlayan boşluk doğumdan bir süre sonra kapanır. Ancak bu boşluğun kapanması gecikince karın boşluğundaki yağ dokusu ya da bağırsaklar çıkıntı yapabilir. Genelde bu açıklık iki yaşa kadar kapanmış olur. Bu nedenlerde bebeklerde göbek fıtığı sık görülür. Ancak bazılarında bu durum gecikir. 5 yaşa kadar kapanmayan, yetişkinlikte çıkan göbek fıtıkları olabilir. Göbek fıtığının pek çok nedeni de olabilir. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:
- Fazla kilo
- Hızlı kilo alıp vermek
- Ağır spor
- Şiddetli öksürük
- Ani eğilip kalkmak
- Kronik kabızlık
- Çoğul gebelik
- Geçirilen karın cerrahileri
- Sık hamilelik
- Karın boşluğunda sıvı birikimi
- Uzun süreli periton diyalizi
Göbek fıtıkları en çok bebeklerde, prematüre doğumlarda, düşük doğum ağırlığıyla doğan bebeklerde görülebilir. Kadınlarda hamilelik faktörü nedeniyle daha fazla görülür.
Göbek fıtığı nasıl teşhis edilir?
Fiziki muayeneyle teşhis konulabilmektedir. Ancak tanıyı netleştirmek için ek tetkikler gerekebilmektedir. Bazen, özellikle aşırı kilolu hastalarda ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilmektedir. Eğer fıtıkta boğulma varsa hasta mide bulantısı, ateş, kusma, şiddetli ağrı ile hastaneye başvurur. Bunun yanında enfeksiyon şüphesi de oluşabileceğinden bazı kan testleri de istenebilmektedir.
Göbek fıtığı tedavisi nasıl yapılır?
Bebeklerdeki göbek fıtıklarının çoğu 2 yaşa kadar kapanabilir. Çocuk doktoru rutin muayenelerde bu fıtığı karın içine geri itebilir. Ancak bu ebeveynlerin kendisi tarafından yapılmaması gereken bir şeydir. Bazı kişiler fıtığın üzerine bir şeyler konulduğunda fıtığın kaybolabileceğine inanır ancak bu yanlıştır. Çünkü alttaki fıtık iltihaplanabilir. Yetişkinler için de göbek fıtığı büyürse ve çok ağrılı bir duruma gelirse komplikasyonları önlemek için ameliyat önerilmektedir. Ameliyatta göbek deliğinin yakınından küçük bir kesi yapılır, fıtıklaşmış doku karın boşluğuna itilir, karın duvarındaki açıklık kapatılır, fıtık genişliğine bağlı yamalar ile takviye yapılır . Göbek fıtığı ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Kısa süreli bir operasyondur. Hem açık hem de laparoskopik olarak operasyon yapılabilmektedir. Bu operasyonlarda sentetik yamalardan faydalanılır.
Göbek fıtığı hakkında sıkça sorulan sorular
Göbek fıtığı ameliyatı uzun sürer mi?
Ameliyatın süresi hastadan hastaya, uygulanan yönteme göre değişmektedir. Ancak genellikle sıra süren ameliyatlardandır.
Göbek fıtığının komplikasyonları nelerdir? Göbek fıtığının zararları nelerdir?
Genellikle bebeklerde ve çocuklarda fıtığa bağlı komplikasyonlar nadir görülür. İleri zamanlarda göbek fıtığına bağlı olarak kabızlık, ağrı, şişlik, kusma, gaz, bulantı, kusma görülebilir. Bunun dışında fıtıkta boğulma olursa acil cerrahi müdahale gerekir. Bunlara fıtık boğulması belirtileri de denebilir. Sıkışan bağırsağın kan akışı tamamen kesilirse, doku ölümüne yol açabilir. Enfeksiyon karın boşluğuna yayılarak yaşamı tehdit eden bir duruma neden olabilir. Göbek fıtığı olan yetişkinlerin bağırsak tıkanıklığı yaşama olasılığı biraz daha yüksektir. Bu komplikasyonları tedavi etmek için genellikle acil cerrahi gerekir.
Açık göbek fıtığı ameliyatı ne kadar sürer?
Bu süre de hastadan hastaya değişmektedir.
Göbek fıtığına hangi bölüm bakar? Göbek fıtığı için hangi bölüme gidilir?
Göbek fıtığı konusuna çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi bölümü bakmaktadır.
Göbek fıtığına hangi doktor bakar?
Göbek fıtığına çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi uzmanları bakmaktadır.
Göbek fıtığı ameliyatı olmazsam ne olur?
Göbek fıtığı ameliyatı olunmazsa yukarıda sayılan bulgular yaşanabilir ve fıtık boğulmasına bağlı komplikasyonlar meydana gelebilir.
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası süreç nasıl ilerler?
Göbek fıtığı ameliyatı sonrasında duruma göre en az genellikle bir gece hastanede kalınmaktadır. Bu nedenle hastanede yanınızda bir refakatçı bulunmalıdır. Ameliyat sonrasında karın bölgesinde bir miktar ağrı olabilmektedir. Genel Cerrahi uzmanınızın belirlediği saatlerde ve aralıklarda yürüyüş yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında bol su içilmelidir. Erken dönemde ağır kaldırılmaması gerekir. Kabızlıktan kaçınmak önemlidir, ağrı kesicileri doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmak gerekmektedir. Ameliyattan sonra ilk 72 saat araba kullanılmaması gerekir. Ameliyatın ardından rahat kıyafetler giyilmesi uygundur. Kişiler kendisini hazır hissettiği zaman işine ve gündelik hayatına dönebilir.
Göbek fıtığı ameliyatı ölüm riski taşır mı?
Göbek fıtığı ameliyatı uzman ellerde uygulanması gereken bir operasyondur. Uzman ellerde yapılan ameliyatların risk oranı düşüktür. Göbek fıtığı tedavi edilmezse pek çok komplikasyonla karşılaşılabilir.
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası korse kullanımı gerekli mi?
Göbek fıtığı için korse sıkça merak edilen bir konudur. Hekim önerirse mutlaka korse kullanılmalıdır. Bu konuda en doğru bilgiyi cerrahiyi yapan hekim verecektir. Göbek fıtığı korsesi hekim kontrolünde kullanılması gereken bir aparattır.
Göbek fıtığı patlarsa ne olur?
Göbek fıtığının patlaması, göbek fıtığının boğulması anlamına gelmektedir. Fıtık boğulduğunda şiddetli ağrı, iltihaplanma durumu olur.
Göbek fıtığına ne iyi gelir?
Bol sıvı alınması gereklidir. Kabızlığı önlemek açısından lifli gıdalar tüketilmelidir. Fıtık olan kişilerin ağır kaldırmaktan kaçınması gerekir.
Göbek fıtığı kilo yapar mı?
Hayır yapmaz ama fazla kilo göbek fıtığına neden olabilir.
Bebeklerde göbek fıtığının belirtileri nelerdir?
Bebek ağladığında, öksürdüğünde göbek deliği çevresinde şişlik görülebilir. Eğer bebek birden kusuyorsa, göbek çevresinde kızarıklık, şişlik olduysa en yakın hastaneye başvurulmalıdır.
Bebeklerde göbek fıtığına para bağlamak faydalı mı?
Bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekebilir. Bu farklı komplikasyonlara sebep verebilir.
Göbek fıtığı ağrı yapar mı?
Göbek fıtığı ağrı yapabilir. Göbek fıtığı ameliyatı sonrası ağrı da görülebilir.
Bebeklerde göbek fıtığı neden olur?
Yeni doğan bebeklerde göbek fıtığı görülebilir. Bebeklerde göbek fıtığı, doğumun gerçekleşmesinden sonra bebeğin karın duvarında bulunan dokuların birbiriyle kaynaşmaması nedeniyle olabilmektedir.
Bebeklerde göbek fıtığı nasıl geçer?
Göbek fıtığı bebeklerde en geç 2 yaş civarında bir şeye gerek kalmadan kendiliğinden kapanabilir. Bazı durumlarda doktorlar, fıtığı karın içine iterek düzeltebilir.
Göbek fıtığı bitkisel tedavisi olan bir sorun mudur?
Hiçbir bitkisel yöntemin göbek fıtığının üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır.
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası karında şişlik olur mu?
Sadece göbek fıtığı ameliyatı sonrası değil hemen hemen her operasyondan sonra operasyon bölgesinde şişlik olması normaldir. Bu şişlikler 4-6 gün içinde geçer ancak geçmezse doktora başvurmak gerekebilir.
Göbek fıtığı ağrısı nasıl geçer? Göbek fıtığı ağrısına ne iyi gelir?
Göbek fıtığı ağrısı doktora başvurduktan sonra doktorun önereceği yöntemlerle geçer. Bunun dışında bir uygulama yapılmaması gerekir.
Gebelikte göbek fıtığı olur mu?
Kadınlarda göbek fıtığı daha sık görülürken hamilelikte de göbek fıtığı çıkabilir. Hamilelik süreci ilerlediğinde karın içi basınç artar bu nedenle de fıtık daha da büyüyebilir.
Çocuklarda göbek fıtığı geçer mi?
Çocuklarda geçmeyen göbek fıtığı için ameliyat 4 yaşından büyüklere yapılır. Göbek fıtığı kendiliğinden geçmez.
Bebek göbek fıtığı bandı işe yarar mı?
Bu tür uygulamalar iyileşmeye katkı sağlamaz. Hatta bu tür bantlar enfeksiyona bile sebep olabilmektedir.
Göbek fıtığı ameliyatından kaynaklanan bir risk var mıdır?
Göbek fıtığı ameliyatında anestezi olarak genel anestezi tercih edilir. Ameliyattan sonra nadir olarak komplikasyon görülebilir. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:
- Yaranın enfeksiyonu – kırmızı görünebilir, sarı bir akıntıya sahip olabilir ve ağrılı veya şişmiş olabilir
- Kanama
- Yaranın yırtılması
- Göbek deliği farklı görünebilir
Bu komplikasyonlar 20 kişiden 1'inden azında (%5'dan az) görülür.
Göbek fıtığı nerede olur?
Göbek fıtığı göbek çukurunun yakınındaki bir bölgede ve göbek çukurunun içinde meydana gelmektedir.
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
Ameliyat sonrasında 2 saat boyunca bir şey yenilip içilmemelidir. Cerrahi işlem yapılan bölgeden sızıntı olması normaldir. Operasyon sonrasında ağrı, şişlik yaşamak mümkündür. Ameliyat sonrasında ağır kaldırmamak, yorucu işlerden kaçınmak gerekir. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
Göbek fıtığı mide bulantısı yapar mı?
Göbek fıtığı mide bulantısı ve buna bağlı olarak kusma da yapabilir. Bunlar göbek fıtığı belirtileri arasında yer alır.
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası banyo yapılır mı?
Ameliyat olduktan sonra açmadan doktorunuzun önereceği zaman duş alınabilir. Daha sonrasında yara açık bırakılır ve pansuman ihtiyacı kalmaz. Ameliyat sonrası erken dönemde ameliyat bölgesine kese yapmadan, hafif bir suyla duş alınabilir.
Göbek fıtık ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıl ilerler?
Göbek fıtığı ameliyatı açık (klasik) ya da kapalı (laparoskopi) yöntemle yapılır. Robot ameliyatlarının uygulamasıyla artık fıtık ameliyatları da robot ile yapılabilmektedir. Laparoskopik yani kapalı ameliyat yapılırsa 3 gün sonra, açık ameliyat ile yapılmışsa 10 gün içinde işe dönülebilir. Ancak fiziksel güçle çalışanların işe dönüşü biraz daha uzun sürebilir.
Safra kesesi ameliyatından sonra göbek fıtığı olur mu?
Herhangi bir karın ameliyatı sonrasında göbek fıtığından ziyade kesi yeri fıtığı olabilir.
Göbek fıtığı ameliyatı ne zaman olunmalı?
Göbek fıtığı ameliyatı fıtık ilerlemeden olunmalıdır.
What's Your Reaction?