Kırık Kalp Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Kırık Kalp Sendromu İlk duyulduğunda kulağa psikolojik bir rahatsızlıkmış gibi gelen kırık kalp sendromu, travma öyküleri, geçirilmiş cerrahiler veya birbirinden farklı pek çok nedene bağlı ortaya çıkan bir kalp rahatsızlığı olarak ortaya çıkıyor.
Kırık Kalp Sendromu Nedir?
Bir Japon bilim adamı tarafından isimlendirilen kırık kalp sendromu diğer adıyla Takotsubo sendromu boşanma, iflas, ayrılık, deprem gibi büyük travmalar sonrasında ortaya çıkmaktadır. Ani stres kaynaklı kişinin kalp kasını hızlıca zayıflatan kırık kalp sendromu genellikle geçici bir hastalık çeşididir. Ancak farklı bir hastalığı tetikleyebileceği için tedavisi sağlanmadığı ve geç kalındığı durumlar hayati tehdit oluşturabilmektedir. Ani göğüs ağrısı ile belirtileri ortaya çıkmayan başlayan kırık kalp sendromu kalp krizi ile karıştırılabilmektedir. Bu sendromun ortaya çıkmasıyla kalp her zaman olduğu gibi kan pompalama işlevini yerine getirmeye devam ederken sıkıntılar yaşamaktadır. Bu şekilde kesintiye uğrayan kan pompalama işlemi ile birlikte kalbin bir kısmında işlev devam ederken, diğer kısmında görülen aksamalar belirtilerin ortaya çıkmasına ve kalp kasının zayıflamasına yol açmaktadır.
Kırık Kalp Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kırık kalp sendromu normal bir koroner damar ağacı olan bir bireyin yaşamış olduğu travmalar veya duygu- durumunu olumsuz etkileyen olaylar sonrası ani bir spazmla kalbinin önünde bulunan damarda ciddi bir darlık oluşması ve orada yer alan kalp dokusunun ödem yapmasına yol açmaktadır. Daha sonrasında ise şiddetli kalp ritim bozukluklarına bağlı ağrıların görülmesi kalp krizi ile benzeri belirtileri taşımaktadır. Kısaca kırık kalp sendrom belirtileri şunları içerir; Ritim bozukluğu Ağrı ve sızı hissetme Sol kol uyuşması ve ağrı Panik ruh hali, Dikkat eksikliği Şiddetli baş ağrısı Stres ve halsizlik Nefes darlığı, Göğüste baskı hissi, Bayılma gibi belirtiler görülebilir.
Kırık Kalp Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Erkeklere oranla özellikle ileri yaş kadınları daha sık etkilediği düşünülen kırık kalp sendromu üzüntü ve stres gibi olumsuz ruh hali dışında aşırı sevinçli ve heyecanlı duygu- durumlarında da ortaya çıkabilmektedir. Bu sendromun temelinde ani ve hızlı değişim gösteren ruh halinin kalpte oluşturacağı problemler görülmektedir. Bu durumda hayati önem taşıyan kalbin yalnızca yaralanma ve darbe alma gibi durumlarda değil psikolojik etmenlere bağlı zarar görebileceği gözlemlenmektedir. Maddeler halinde kırık kalp sendromu ele alındığında şu şekilde bir sıralama yapılabilir; Üzüntü Stres Geçirilmiş ameliyatlar
Kırık Kalp Sendromunda Tanı Nasıl Konur?
Hastanın doktora başcurması ile yapılan koroner anjiyografide kalbin önünü besleyen ana damarda problem görünmez fakat onun beslediği alanda ciddi bir ödem ciddi bir genişleme ile beraber, şiddetli göğüs ağrısı ve aritmi görülür. 3 ay sonra yapılan kontrolde hasta iyi tedavi edilmişse, bu ödemin tamamen geçtiği, kalbin tamamen normal hale geldiği görülmektedir.
Kırık Kalp Sendromu Tedavisi Nasıl Sağlanır?
Semptomları nedeniyle kalp krizi ile karıştırılan kırık kalp sendromu çoğu zaman belirtilerden dolayı sağlık kuruluşlarına başvuru sonrası ortaya çıkmaktadır. Kalpte ritim bozukluklarına yol açtığından çok ciddi bir ağrı oluşumuna neden olmaktadır. Fark edilmez ise ani kayıplara fark edilir ise 3 ay içerisinde bir tedavi ile hasta sağlığına kavuşabilir. Bulguların ortadan kaldırılmasında ilaçlı tedavi ilk basamak olarak kabul edilmektedir. Farklı kalp sorunlarına yol açmadan tanısı alınmış kırık kalp sendromun da cerrahi müdahale söz konusu değildir. Kan akışını düzelmesi için ilaçlı tedavilere ek olarak stres, üzüntü, panik ve heyecan gibi ani nabız yükselten duygulardan kaçınılması gerekir. Bazı durumlarda profesyonel psikolojik danışmanlığı hizmeti alınması önerilir.
Kırık Kalp Sendromu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kırık Kalp Sendromu Kimlerde Görülür?
Kırık kalp sendromu yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde görülebilir. Bazı araştırmalarda özellikle kadınlarda ileri yaş döneminde kırık kalp sendromunun daha sık görüldüğü düşünülmektedir.
Kırık Kalp Sendromu Kendiliğinden Geçer mi?
“Kırık Kalp Sendromu Kendiliğinden Geçer mi?” sorusunun cevabı bireyden bireye değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde tedavi gerektirmeden kendiliğinden ortaya çıkan semptomlar ortadan kaybolurken, bazılarında ise tedavi gerektiren ciddi bir kalp sağlık sorunu olarak karşımı çıkar. Kırık kalp sendromu göz ardı edilmeyerek, tanısı ve tedavisi sağlanmalıdır. Uzman hekim tarafından yapılacak muayene ve tetkikler sonrasında tedavinin gerekliliği ve nasıl ilerleyeceği belirlenmelidir.
Kırık Kalp Sendromu Nasıl Geçer?
Yaşanmış travmalar ile ani duygu geçişlerinin atlatıldığı ve kan basıncının normal seviyesine döndüğü dönemlerde kırık kalp sendromunda iyileşme görülebilir. Kan pompalamanın düzenli gerçekleşmesi için ilaçlı tedavilerin doğru zamanda alınmış olması önemlidir.
Kırık Kalp Sendromu Psikolojik mi?
Kırık kalp sendromu ciddi kalp rahatsızlığı ile uyuşan belirtileri nedeniyle aynı sonucu doğurmadığı takdirde yalnızca psikolojik bir rahatsızlık gibi görünebilir. Ancak bu sendrom psikolojik etmenler kaynaklı kalpte problemlere neden olarak ortaya çıkar. Kalp kaslarında zayıflamaya yol açarak kalbin işleyiş biçiminde aksamalara yol açar. Bu durum ciddi sonuçlar doğurabilir ve hayati tehdit oluşturabilir.
Kırık Kalp Sendromu Tekrarlar mı?
Pek çok sağlık sorununda olduğu gibi kırık kalp sendromunda da tekrarlama söz konusudur. Yalnızca diğer sağlık sorunlarına oranla tekrarlama ihtimali düşüktür. Zamanında uygulanan tedavi ve düzenli kontroller ile iyileşme sağlanır.
What's Your Reaction?