Kontakt Dermatit Nedir? Kontakt Dermatit Belirtileri ve Tedavisi
Kontakt Dermatit Kontakt dermatit, bir maddeyle doğrudan temas sonucu veya ona karşı alerjik reaksiyondan kaynaklanan kaşıntılı bir döküntüdür.
Kozmetikler, kokular, mücevherler ve bitkiler gibi birçok madde bu reaksiyona sebebiyet verebilir. Döküntü sıklıkla temas ve maruz kalınmasından sonraki günler içinde ortaya çıkar. Kontakt dermatiti başarılı bir şekilde tedavi etmek için reaksiyonun nedeninin belirlenmesi ve bu durumlardan uzak durulması gerekir. Reaksiyona neden olan maddeden kaçınırsanız döküntü genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileşir.
Kontakt Dermatit Nedir?
Kontakt dermatit, bir kimyasalla veya başka bir maddeyle temas sonucu tetiklenen ve kaşıntılı döküntüyle ortaya çıkan bir egzama türüdür. Kişi cildi tahriş eden bir madde, organizma, nesne veya kimyasalla temas ederek kontakt dermatite yakalanır.
Kontakt dermatit, soruna neden olan maddenin tanımlanması ve kaçınılması durumunda genellikle iyileşir veya tamamen ortadan kalkar. Ayrıca semptomları hafifletmeye yardımcı olacak tedaviler de mevcuttur.
Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaştan kişiyi etkileyebilen bir durum olan kontakt dermatit riski bazı meslek gruplarında daha yüksektir.
Kontakt dermatite yakalanma riski yüksek olan meslek grupları şöyledir: İnşaat işçileri Çiçekçiler Gıda işleyicileri Kuaförler Sağlık hizmeti sunanlar Temizlikçiler Tesisatçılar Mekanik işçileri ve Sanatçılar
Kontakt Dermatit Neden Olur?
Kontakt dermatit, cildi tahriş eden veya alerjik reaksiyonu tetikleyen bir maddeye maruz kalınması sonucu meydana gelir. Bu madde bilinen binlerce alerjen veya tahriş edici maddeden kaynaklanabilir. Çoğu zaman insanlarda tahriş edici ve alerjik reaksiyonlar aynı anda görülür. Kontakt dermatit türleri arasında tahriş edici kontakt dermatit en sık görülen tür olarak bilinir.
Kontakt dermatite neden olan durumlar şunları içerir: Kobalt Nikel Parfüm Çözücüler Lastik eldivenler Deterjanlar Saç ürünleri Sabun ve temizlik ürünleri Havadaki maddeler Bitkiler Gübreler ve pestisitler
Kontakt Dermatit Çeşitleri Nelerdir?
Kontakt dermatik, kendi içinde irritan kontakt dermatit ve alerjik kontakt dermatit olarak ikiye ayrılır.
Alerjik kontakt dermatit
Vücudunuzun hoşlanmadığı bir maddeye (alerjene) karşı alerjik reaksiyon göstermesi alerjik kontakt dermatit olarak tanımlanır. Yaygın alerjenler arasında mücevher metalleri (nikel gibi), kozmetik ürünler, kokular ve koruyucular bulunur. Kaşıntılı döküntülerin ortaya çıkması ve bunlara maruz kaldıktan sonra birkaç gün sürebilir.
İrritan kontakt dermatit
Tahriş edici kontakt dermatit olarak da adlandırılan irritan kontakt dermatit, en sık görülen kontakt dermatit türüdür. Bu dermatit türü ağrılı döküntü, tahriş edici bir maddeye tepki olarak hızla ortaya çıkma eğilimindedir. Yaygın tahriş edici maddeler arasında deterjanlar, sabun, temizleyiciler ve asit bulunur.
Kontakt Dermatit Belirtileri Nelerdir?
Kaşıntılı döküntü, kontakt dermatitin en yaygın görülen belirtisi olarak karşımıza çıkar. Kaşıntılı döküntüyle birlikte koyu lekeler, pullu cilt ve kabarcıklar da kontakt dermatit belirtileri arasındadır.
Kaşıntılı döküntüyle ortaya çıkan kontakt dermatit belirtileri şunları içerir: Ciltte kaşıntılı döküntüler Cillte kaşınma, kuruma, kabarma ve çatlama Kırmızıdan daha koyuya dönen cilt tonu Ciltte şişme, yanma ve hassasiyet Cildin pul pul olması Kabuklanmayla ortaya çıkan kabarcıklar
Kontakt dermatit vakalarında en yoğun ve şiddetli reaksiyon genellikle temas edilen bölgede yaşanır. Birçok cilt rahatsızlıklarıyla benzer belirtiler gösteren kontakt dermatit için dermatoloji uzmanına başvurmanız gerekebilir.
Kontakt Dermatit Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor tarafından fizik muayene yapıldıktan ve belirtiler gözden geçirildikten sonra kontakt dermatit tanısı konulabilir. Tahriş edici kontakt dermatitin nedenini belirlemek için genellikle yama testi olarak da bilinen alerji testi yapılır. Yama testi için doktor cilde yapışkan bir yama yerleştirir. Bu yama yaygın alerjenlerle kaplanmıştır. Yamayı çıkarıldığında, yamadaki alerjenlerin ciltte alerjik bir reaksiyonu tetikleyip tetiklemediği belirlenir.
Ayrıca nadir de olsa, cilt döküntüsünden doku örneği alıp mikroskop altında incelenmek üzere bir cilt kültürü veya biyopsi yapılabilir.
Kontakt Dermatit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kontakt dermatit tedavisi hem alerjik hem de irritan kontakt dermatit için aynı şekilde uygulanır. Kontakt dermatit tedavisi şunları içerir
Alerjenlerden kaçınmak: Kızarıklığa sebep olan alerjen durumlardan uzak durmak kontakt dermatit tedavisinin başında gelir.
Şişlik ve kaşıntıyı hafifletmek için ilaç kullanmak: İlaçlar arasında reçetesiz satılan kaşıntı önleyici kremler, topikal veya oral antihistaminikler, kortikosteroid kremler veya oral bir steroid olan prednizon bulunabilir. İmmünosupresan ilaçlar ise nadir olarak tercih edilir.
Kontakt Dermatit Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kontakt dermatit nasıl geçer?
Kontakt dermatit genellikle kortizon içeren merhemler, kremler ve nemlendiricilerle tedavi edilebilir. Ayrıca doktor tarafından kontakt dermatiğin şiddetine göre tedavi süreci de değerlendirilebilir.
Kontakt dermatit iz bırakır mı?
Kontakt dermatitte genellikle kaşıntılı döküntüler, kabarcıklar, kabuklanmalar ve lekeler ortaya çıkar. Bunlar tedavi edilmediği takdirde iz bırakma ihtimali vardır.
Kontakt dermatit bulaşıcı mıdır?
Kontakt dermatit özünde bulaşıcı bir durum değildir ancak zehirli sarmaşık gibi bir alerjenle karşılaşırsanız kendinizi dezenfekte etmeden başka birinin cildiyse temas ederseniz alerjenin o kişiye bulaşması mümkündür. Yani kontakt dermatit için vücudunuzun tepkisi, ona dokunan maddeye özeldir ve herkeste aynı şekilde reaksiyon göstermeyebilir.
What's Your Reaction?