Nasır nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

Nasır Toplumda yaygın bir şekilde görülen nasır rahatsızlığı, ayak ve eldeki bölgelerin sürekli bası ve baskıya maruz kalması sonucu oluşuyor.

Aug 6, 2024 - 12:17
 0  1
Toplumda yaygın bir şekilde görülen nasır rahatsızlığı, ayak ve eldeki bölgelerin sürekli bası ve baskıya maruz kalması sonucu oluşuyor. Yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyen nasır, yanlış ayakkabı seçimi başta olmak üzere uzun süre yürümek ve aşırı kiloya sahip olmak gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkıyor. Evde ya da kuaför salonlarında nasıra müdahale edilmesi olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Tedavisinin uzman dermatologlar tarafından hastane ortamında yapılması gerekiyor. Memorial Sağlık Grubu Dermatoloji Bölümü Uzmanları nasır ile ilgili bilgi verdi.

Nasır nedir?

Nasir, ayakta sürekli olarak baskıya maruz kalan yüzeylerin, kendini korumaya almak için üstteki deriyi kalınlaştırmasına denilmektedir. Yaygın olarak ayaklarda görülen nasırlar, elleriyle çalışan kişilerin ellerinde de görülebilir. Nasırın iki tipi bulunmaktadır.

1-Kallus tipi nasırlar: Bası yerlerinde yaygın bir şekilde görülen düz, yassı ve çok derine gitmeyen nasırlardır. Kallusların ağrısız ya da hafif ağrılı iki tipi bulunmaktadır.

2-Korn tipi nasırlar: İçeriye doğru kök yapan nasırlardır. Sert ve yumuşak olarak kendi içinde ikiye ayrılır. Ayağın daha kemikli bölgelerinde sert kornlar, parmak araları gibi yumuşak ve nemli bölgelerde yumuşak kornlar oluşmaktadır. Bu en çok ağrı yapan nasır çeşididir.

Nasırın belirtileri nelerdir?

Nasır oluşan bölgedeki derinin sertleşmesi ilk belirti olmaktadır. Kalınlaşan bölgenin basınca maruz kaldıkça kalınlaşması, sertleşmesi ve ağrı yapması diğer belirtileri oluşturmaktadır. Bununla birlikte deride renk değişikliği meydana gelir. Sert ve yüksek bir yumru şeklinde ortaya çıkabilen nasır, kuru sert ve pürüzlü de olabilir.

Nasırın nedenleri nelerdir?

Nasırın nedenleri arasında;

-Çok fazla ayakta kalmak,

-Vücut ağırlığının artması

-Yanlış ayakkabı tercihleri ( topuklu, ortopedik olmayan dar ya da geniş ayakkabılar)

-Çok fazla yürümek

-Çorapsız ayakkabı giyinmek

-Çeşitli spor faaliyetleri

- Yalınayak yürümek

-Fazla kemikli ayaklara sahip olmak

-Belli meslekler ve aktiviteler yer almaktadır.

Nasırın tanısı nasıl konulur?

Gözle görülebilen bir rahatsızlık olan nasır kolaylıkla anlaşılabilen bir cilt rahatsızlığıdır. Farklı türlerinin ve farklı boyutlarının olması siğil gibi başka hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Bu sebeple hastaların mutlaka bir dermatoloji uzmanına muayene olması gerekir. Dermatolog yapacağı fiziki muayene ile nasırın teşhisini koyabilir.

Nasırın tedavisi nasıl uygulanır?

Nasır tedavisinde, nasır bantları, kremler, dondurma ve nasırın mekanik olarak çıkarılması gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Nasır bantları nasırın büyüklüğüne göre seçilir. Bantın içeriğindeki ilaçla nasırın yumuşayıp soyulması sağlanmaktadır.  Piyasada çok çeşitli ve kullanım süreleri birbirinden farklı nasır bantları bulunmaktadır. En uygun bandı seçmek için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Nasır kremlerinin ise sertleşmiş bölgeyi yumuşatma ve soyma özelliği bulunmaktadır. Çok ilerlemiş vakalarda ise nasırın alınması gerekebilir. Çok kalınlaşmış ve sertleşmiş nasırların tedavisinde önce o bölge çeşitli kremler ve ilaçlarla 7-10 gün boyunca yumuşatılmaktadır. Daha sonrasında nasır yumuşayan bölgeden alınarak temizlenir.

Kriyoterapi yönteminde ise nasır dondurularak yok edilir. Kriyoterapi -190 derecede nitrojen oksit gazı ya da sıvı azotla uygulanman bir tedavi yöntemidir. Öncesinde uygulama yapılacak bölgede herhangi bir uyuşturma yapılmamaktadır. Bu yöntem ağırlıklı olarak yumuşak nasırlara uygulanmaktadır. Yumuşak nasırlar daha çok parmak aralarında görülmektedir ve üst kısımları beyaz olmaktadır. Özellikle ayağın dördüncü parmağı ve serçe parmağı arasında oluşur. Kriyorterapi bu nasırlarda başarılı sonuçlar vermektedir. Sert nasırlara da kriyoterapi uygulanmaktadır ama öncesinde sert ve kalınlaşmış bölgenin bir takım ilaçlarla inceltilip tıraşlanması gerekmektedir.

Nasır ile ilgili sık sorulan sorular 

-Nasır en çok hangi bölgelerde görülür?

Nasır en çok ayak topuğunda, parmak aralarında, özellikle ayak dördüncü parmağı ile serçe parmağı arasında görülmektedir.

-Zamanında tedavi edilmeyen nasırlar ne gibi sonuçlar doğurur?

Nasır zamanında tedavi edilmezse çok daha büyük sorunla yol açabilir. Zaman içerisinde sert ve yüksek bir yumru şeklinde ya da kuru, sert ve pürüzlü bir şekilde ortaya çıkabilir. Tedavi edilmeyen nasırlarda baskı ve basınç arttıkça yaşattığı ağrı da artabilir.

-Tedavi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Nasır tedavisi olduktan sonra tekrarlamaması için uygun ayakkabılar tercih edilmeli ve nasırın tekrar oluşmasını engelleyen koruyucular kullanılmalıdır.

-Nasır tedavisi görmüş kişilerin ayakkabı tercihleri nasıl olmalıdır?

Nasır tedavisi görmüş kişilerin ayakkabı tercihleri geniş burunlu, ortopedik, çok topuklu olmayan, yumuşak derili, ayakkabının iç kısmı da çok kaygan ve sert olmamalıdır. Bununla birlikte ayağın doğal yapısına yani ayak kavislerine destek verecek biçimle olmalıdır. Ayağın en uzun parmağı ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. Ayağın anatomik yapısına uymayan ve büyük ya da sıkan ayakkabı giymeye devam etmek nasırların tekrarlanmasına neden olmaktadır.

-Nasırın tekrarlanmaması için neler yapılmalıdır?

Nasırın tekrar oluşmasını engellemek için mutlaka o bölgedeki baskı ve basıncı ortadan kaldırmak gerekmektedir. Eğer baskı ve basınç nasırın temizlendiği bölgelerde yine oluyorsa nasırın tekrarlaması kaçınılmazdır. Eğer nasır ayak topuğuna yayılmış bir şekilde oluşuyorsa silikon tabanlıklar mutlaka kullanılmalı ve o bölgedeki baskı azaltılmalıdır. Parmak aralarında tekrarlayan nasırlar içinse yine ayak parmaklarına takılabilen silikon koruyucular kullanılmalıdır.

-Nasır bandı ne işe yarar?

Nasır bandının içinde bulunan ilaçlar nasırın üzerindeki sertleşmiş ölü tabakayı soyarak nasırı tedavi eder. Bandın içeriğindeki ilacın sağlıklı ve canlı deriye zarar vermemesi için nasırın boyutuna göre bant seçilmesi önem taşımaktadır.

-Nasır bandı kaç gün kullanılır?

Nasır bandı nasıra uygulandıktan 2 ya da 3 gün sonra çıkarılmalıdır.

-Nasır bulaşıcı mıdır?

Nasır herhangi bir bakteri veya virüs ile oluşmadığı için bulaşıcı değildir.

-Pedikür işlemi nasır tedavisinde kullanılır mı?

Pedikür işlemi nasır tedavisi olmamaktadır. Bununla birlikte pedikür sırasında nasır ile beraber sağlıklı derinin de alınması durumu iltihaplanma ve yaralara sebep olabilir. Pedikür, nasıra daha fazla zarar verebilir. Evde ya da kuaför salonlarında nasıra müdahale edilmemeli, nasır tedavisi kesinlikle cilt hastalıkları uzmanı tarafından hastanelerde yapılmalıdır.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow