Trahom hastalığı nedir?
Trahom hastalığı 20.
Trahom hastalığı nedir?
Günümüzde artık görülmeyen trahom hastalığı, göz kapaklarının içini döşeyen zarın üzerinde başlayan ve devam eden tedavi edilmezse ilerleyen süreçte gözün körlüğüne bile sebep olabilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Trahom hastalığı neden olur?
Bu hastalığa neden olan mikrop Chlamidya trochomatistir. Hasta kişilerle temas yoluyla bulaşabilmektedir.
Trahom hastalığı belirtileri nelerdir?
Hastalık gözün konjunktiva denen zarında yoğun bozulmalar ve konjonktivite yapar, zamanla bu enfeksiyon kötü şekilde iyileşir, kapak içlerinde göze sürtünecek bozuk alanlara sebep olur. Bu enfeksiyon sonrası göz kapakları içe veya dışa dönebilir. Zamanla kornea ülserleri ve pannus denilen lezyonla körlük oluşur. Belirtilere ek olarak ağrı kapakta şişlik ve kaşıntı gözde sulanma çapaklanma görülmektedir.
Trahom hastalığı tedavisi nasıldır?
Erken dönemde teşhisi konulan trahom hastalıklarında antibiyotikli göz merhemi ve antibiyotik hap tedavisi hastalığı iyileştirecektir.
Trahom hastalığının tanısı nasıl konulur?
Göz kapağında şişlik, ağrı ve kaşıntı olan bireyler mutlaka göz doktoruna başvurmalıdır. Doktor muayenesi ve çeşitli cihazlarla yapılan tetkikler sonucu hastalığın tanısı konulabilmektedir.
Trahom hastalığı hakkında sık sorulan sorular
Trahom hastalığı nasıl bulaşır?
Hastalığa neden olan bakteri, hastalık bulaşmış kişinin gözleri veya burnuyla doğrudan veya dolaylı yollardan temas edilmesiyle yayılabilir. Bulaş direkt temas veya karasineklerle olmakta ve hastalığın yaygın olduğu yerlere seyahatlerde bulaşma daha olasıdır.
Trahom uygun tanı ve tedavi edilmezse ne olur?
Göz kapağının içinde sürekli olarak bir yara yüzeyi bozulmuş bir alan (skar pannus) oluşabilir ve hastalığım ileri evrelerinde bu yaralar kötü iyileşerek göz kapağında
İçe doğru katlanmaya sebep olabilir. Kirpiklerin gözün içine doğru dönüp korneaya batmasına ve bu uzun sürdüğünde görmede bulanıklığa hatta müdahale edilmezse korneaya bağlı körlüğe kadar ilerleyebilir.
What's Your Reaction?