Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Enfeksiyonu Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketimi kaynaklı ortaya çıkan gastrointestinal bir sorundur.

Aug 6, 2024 - 12:17
 0  1
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketimi kaynaklı ortaya çıkan gastrointestinal bir sorundur. Bağırsak enfeksiyonu gelişti ise kişide kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal belirtiler görülür. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişileri etkileyen bağırsak enfeksiyonunu önlemek için çeşitli yöntemler bulunur. Sıvı alımını artırmak, dinlenmek ve sindirimi kolay besinleri tüketmek bağırsak enfeksiyonuna karşı kullanılır.

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

Gastroenterit ve ganstrointestinal enfeksiyon olarak da bilinen bağırsak enfeksiyonu, bağırsak ya da midede bir dizi bakteri, virüs ve parazitin neden olduğu gastrointestinal sistemin iltihaplanmasıdır. Bağırsak enfeksiyonu herkesi etkileyerek rahatsızlıklara neden olabilir. Takibinin yapılarak müdahale edilmesi önemlidir.

Bağırsak Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonunun ortaya çıkmasına neden olan birçok mikroorganizma yer alır. Bu mikroorganizmalar 3 başlık altında incelenir:

Parazitler: Bağırsak solucanları ve tenya gibi parazitleri bağırsakta enfeksiyona neden olabilir.

Viral enfeksiyonlar: Adenovirüs, rotavirüs ve norovirüs gibi virüsler özellikle çocuklarda görülen ve bağırsakta yer alan viral enfeksiyonlar arasında yer alır.

Bakteriler: Helikobakter pilori, E. Coli, salmonella gibi bakteri türleri bağırsakta enfeksiyona neden olan bakteriler arasında bulunur. Özellikle besin zehirlenmelerinde bu bakteriler etkili olur.

Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

Bağırsak enfeksiyonu salmonella ve E.coli gibi bakteriler, rotavirüs ve nörovirüs gibi virüsler ve parazitler yanı sıra daha önceden enfekte olmuş bir kişiyle temas veya kontamine olmuş yiyecek-içeceklerin neden olduğu bir hastalıktır. 

Bağırsak enfeksiyonu şu nedenlerle olabilir: Bağırsak enfeksiyonuna eller doğru ve sık sık yıkanmadığında Besinler doğru pişirilmediğinde Meyve ve sebzeler iyi yıkanmadığında Kirli su tüketildiğinde Bağırsak mikroflora dengesi bozulduğunda bağırsak enfeksiyonu görülebilir.

Bağırsak enfeksiyonu evde ya da erken müdahale ile tedavi edilebilir. İlerlediği durumlarda ise doktorun tavsiyesi eşliğinde çeşitli ilaç kullanımına geçilebilir.

Bağırsak Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Vücutta bağırsak enfeksiyonu oluştuğundan çeşitli belirtiler görülebilmektedir. Bağırsak enfeksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Mide bulantısı Kusma Sulu ishal Ateş İştah ve kilo kaybı Kas ağrısı Dışkıda mukus veya kan Halsizlik Baş ağrısı Susuzluk hissi Karında ağrı ya da kramp

Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Bağırsak enfeksiyonu, toplumda sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Bağırsak enfeksiyonunu geçirmek için bolca dinlenmeli, sıvı alımını artırmalı ve doğru beslenme şekline geçmeniz gerekir. Bu 3 önemli faktöre dikkat ettiğinizde mide ve bağırsak enfeksiyonunu geçirmeye yardımcı olur. Geçmeyen ya da müdahale edilmeyen bağırsak enfeksiyonlarında ise ilaç tedavisi gerekebilir. Bunun için uzman doktordan destek almak önemlidir.

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Sindirimi kolay olan, karbonhidrat içeren, emilimi kolaylaştıran ve enerji veren muz, pirinç, elma-patates püresi ve kızarmış ekmek ve tostun yanı sıra bağırsak enfeksiyonuna karşı evde uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır: Bağırsak enfeksiyonuna su, şeker ve tuz karışımından oluşan salin solüsyonu Probiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir gibi besinler) Bal ile karıştırılmış zencefil kökü suyu Nane çayı Limonlu su Sarımsaklı çay Rezene çayı Papatya çayı

Salin solüsyonu bağırsak enfeksiyonunun belirtisi olarak ortaya çıkan ishalin kaybettirdiği mineral ve suyu yeniden kazanmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda dehidrasyonu da önleyerek vücuttaki sıvı kaybının önüne geçer.

Zencefil kökü suyu

Zencefil kökü, bağırsakta bulunan parazit ve bakterilerle savaşır ve enfeksiyonu önlemede etkili olur. Anti-bakteriyel ve anti viral etkisi olan zencefil bağırsak enfeksiyonunun yarattığı karın ağrısını da azaltır.

Nane çayı

Nane çayı, enfeksiyondan kaynaklı bağırsak duvarlarındaki tahrişe iyi gelir. Bunun yanında bağırsak gazını emer ve karın rahatsızlığını önemli ölçüde azaltır.

Limonlu su

Limon su, mide-bağırsak enfeksiyonuna karşı tüketilen ve virüs, parazitlerden kurtulmadan etkili olan doğal bir ilaç olarak bilinir. Kramp, karın ağrısı, ishal gibi belirtileri de hafifletmede etkilidir.

Sarımsak

Antioksidan ve antibakteriyal özelliği bulunan sarımsak, bağırsak enfeksiyonuna neden olan salmonella, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus gibi bakterilerle savaşır. Bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirmede de etkili olur.

Papatya çayı

Fenolik bileşikler açısından zengin olan papatya çayı, bağırsak enfeksiyonunun yarattığı kramplara iyi gelerek enfeksiyonu hafifleten özellikler barındırır.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?

Bağırsak enfeksiyonu, doğru yöntemler uygulandığında 1 hafta içerisinde geçebilen bir enfeksiyonu türüdür. Bağırsak enfeksiyonuna sahip kişilerin öncelikli olan sıvı kaybı olan dehidrasyona dikkat etmeleri gerekir. Bu yüzden günlük olarak 2-3 litre aralığında su tüketmeleri önerilir. Bağırsak enfeksiyonuna karşı uygulanabilecek tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir: Sıvı ağırlığı olan besinler tüketmek Az yağlı gıdalardan yararlanmak Şeker tüketiminde kaçınmak Probiyotik içeren besinler tüketmek

Bunların yanında uzman doktor bağırsak enfeksiyonunun neden olduğu kusma, ishal ve mide bulantısı şikayetlerine karşı parasetamol içerikli ilaçlar tüketilmesini önerebilir.

Bağırsak Enfeksiyonu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bağırsak enfeksiyonu kaç günde geçer?

Bağırsak enfeksiyonu, bol sıvı tüketimi yapıldığında, dinlenme iyi birlikte ortalama 7-10 gün içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir.

Bağırsak enfeksiyonu nasıl bulaşır?

Bulaşıcı bir hastalık olmayan bağırsak enfeksiyonu, iyi yıkanmamış gıdaların tüketilmesinden, ağız hijyeninin sağlanmamasından dolayı bulaşabilir.

Bağırsak enfeksiyonuna su iyi gelir mi?

Su düzenli tüketildiğinde bağırsaklara giren mikrobun atılmasında yardımcı olur.

Bağırsak enfeksiyonu tehlikeli midir?

Bağırsak enfeksiyonu çoğu zaman kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır ancak bazı durumlarda önemli sağlık problemlerine yol açabileceği için özellikle beslenme düzenine dikkat ederek geçmesi sağlanmalıdır.

Bağırsak enfeksiyonu için hangi doktora görünmeli?

Bağırsak enfeksiyonu için hastanelerin gastroenteroloji bölümü uzmanlarına görünülmesi gerekir.

Bağırsak enfeksiyonu hangi test ile anlaşılır?

Gaita yani dışkı örneği ile bağırsaklarda enfeksiyon olup olmadığı anlaşılabilir.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow