Yılancık Hastalığı (Erizipel) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Yılancık Hastalığı (Erizipel) Yılancık hastalığı, deride kızarıklık, şişlik, ısı artışı ve ağrıya neden olan bakteriyel deri enfeksiyonudur.
Yılancık Hastalığı Nedir?
Tıbbi adı erizipel olan yılancık hastalığı, ciltte kabarıklık, döküntü ve kızarıklığa yol açan, A grubu Streptococcus bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir deri enfeksiyonudur. Ateş, titreme, baş ağrısı ve kusma gibi belirtiler de gösterebilir.
Yılancık hastalığı genellikle derinin üst dermiş tabakasını etkiler. Bununla birlikte yüzeysel lenfatik damarlarda da meydana geldiği görülürken cildin herhangi bir bölgesinde de ortaya çıkabilir.
Yılancık hastalığının karakteristik belirtisi ciltte meydana gelen kabarıklık, döküntü ve kızarıklıklardır. Bunların yanı sıra ateş, titreme, baş ağrısı ve kusma görüldüğü de olabilir.
Yılancık hastalığı, yaygın ve bulaşıcı bir deri enfeksiyonu olduğu için tedavi edilmezse ciddileşip ciltte hasar bırakabilir.
Yılancık Hastalığı Neden Olur?
Yılancık hastalığı, cilt ve deri altı dokuların yoğun ödemli lokal iltihaplandığı akut ateşli bir hastalıktır ve nedeni A grubu streptokok bakterileridir. Bu bakterilerin cilde sızmasıyla meydana gelen yılancık hastalığı hem çocuklar hem de yetişkinlerde görülebilir.
A grubu streptokok bakterisi dışında yılancık hastalığına yakalanma riskinin arttığı durumlar da söz konusudur.
Yılancık hastalığı şu faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir: Venöz hastalıklar (egzama) Obezite Diyabet Gebelik Alkol bağımlılığı Cerrahi yaralanmalar Radyoterapi yan etkileri
Yılancık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Yılancık hastalığında görülen tipik belirtiler ciltte kabarıklık, kızarıklık ve deri döküntüleridir. Enfeksiyon yayılırsa kızarıklıklar artabilir, şişlikler oluşabilir ve ağrı meydana gelebilir. Belirtilerin arttığı senaryoda doktora başvurmak gerekir.
Yılancık hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Ciltte kabarıklık, kızarıklık ve deri döküntüleri Enfeksiyon yayılırsa şişlik ve ağrı Ateş ve titreme Baş ağrısı Yorgunluk Kusma Lenfanjit
Ciltte kabarıklık, kızarıklık ve deri döküntüleri
A grubu streptokok virüsü derinin içinde girdiğinde birtakım etkilere neden olur. Bunların başında ciltte oluşan kabarıklık, kızarıklık ve deri döküntüleri yer alır.
Enfeksiyon yayılırsa şişlik ve ağrı
Enfeksiyonun ciltte yayıldığı durumlarda deride şişlik ve bununla birlikte ağrı meydana gelebilir. Bu belirtileri deri döküntüleri ve kabarıklığı takiben ortaya çıkabilir.
Ateş ve titreme
Yılancık hastalığı ciltte ve vücutta ısı artışına yol açarak ateşin yükselmesine yol açabilir. Bununla birlikte titreme görülme ihtimali de söz konusudur.
Baş ağrısı
Enfeksiyon kaynaklı yılancık hastalığı belirtilerinden biri de baş ağrısıdır.
Yorgunluk ve halsizlik
Yine enfeksiyonla ilişkili olabilecek yılancık hastalığı belirtilerinde biri yorgunluktur. Ciltteki belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte kişi kendini yorgun hissedebilir ve enerjisi düşebilir.
Kusma
Yılancık hastalığına yakalanan çocuk veya yetişkinlerde kusma da ortaya çıkabilir ancak diğer belirtiler kadar yaygın değildir.
Lenfanjit
Yılancık hastalığı lenfatik sistemleri de etkileme potansiyeline sahip olduğu için, lenf kanallarının iltihaplanması olarak tanımlanan lenfanjit de yılancık hastalığının belirtilerinden biridir. Lenfanjitte etkilenen cilt bölgelerinde kırmızı çizgiler görülebilir.
Yılancık Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Yılancık hastalığının teşhisi için ciltte kızarıklık, kabarıklık ve döküntü gibi gözle görülür belirtiler doktor tarafından incelenir. Belirtilerinin incelenmesi sonrasında kan tahlili istenerek bakteriyel enfeksiyon ve yüksek düzeyde C-reaktif proteinin varlığı aranır.
Yılancık hastalığı teşhisi için şu yollara başvurulur: Belirtilerin incelenmesi ve hasta öyküsü Kan tahlili Kan tahlilinde enfeksiyon, iltihap veya C-reaktif protein varlığı tespiti Kültür testleri Ultrason veya bilgisayarlı tomografi
Yılancık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yılancık hastalığı tedavisinde amaç bakterinin ortaya çıkardığı semptomları hafifletmektir. Bunun için öncelikle antibiyotiklere başvurulur. Durum şiddetliyse antibiyotikler hastanede damar yoluyla verilebilir.
Yılancık hastalığının ağrı, ateş veya şişlik gibi semptomları söz konusuysa ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlara da başvurulabilir.
Yılancık Hastalığı tedavisinde uygulanan yöntemler şöyledir: Antibiyotik tedavisi Ağrı kesi ve ateş düşürücüler Yeterli sıvı tüketimi Dinlenme Yaralara pansuman yapılması Isı artışı olan bölgelere soğuk kompres
Yılancık Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yılancık hastalığı ne demek?
A grubu streptokok bakterisinin neden olduğu yılancık hastalığı, bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur.
Yılancık hastalığı bulaşıcı mı?
Yılancık hastalığı doğrudan temas yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Cilt teması bunun en başlıca örneğidir.
Yılancık hastalığı nasıl geçer?
Yılancık hastalığı için antibiyotikler, ağrı kesici veya ateş düşürücüler, sıcaklık olan bölgeye soğuk kompres yapılması gibi yöntemler hastalığın iyileşmesini sağlayabilir. Bununla birlikte yeterli düzeyde sıvı alımı ve dinlenmek de tedavi yöntemleri arasında sayılabilir.
Yılancık hastalığına hangi bölüm bakar?
Yılancık hastalığı için Dermatoloji bölümü doktorlarından randevu alabilirsiniz.
What's Your Reaction?