Zemplar 4 mikrogram yumuşak kapsül nedir ve ne için kullanılır?

Zemplar 4 mikrogram yumuşak kapsül nedir ve ne için kullanılır? Zemplar 4 mikrogram yumuşak kapsül kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, nasıl kullanılır? Parikalsitol Olası yan etkiler nelerdir?

Aug 8, 2024 - 03:48
Aug 8, 2024 - 23:22
 0  3
Zemplar 4 mikrogram yumuşak kapsül nedir ve ne için kullanılır?

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

 

 

1.         BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

 

ZEMPLAR® 4 mikrogram yumuşak kapsül

 

 

2.         KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

 

Etkin madde: 

Parikalsitol                  4 mcg

 

Yardımcı maddeler:

Etanol                          1.42 mg

 

Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.

 

 

3.         FARMASÖTİK FORM

 

Yumuşak kapsül.

 

Oval, altın rengi, üzerinde  ve ZK basılı yumuşak kapsül.

 

 

4.         KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1       Terapötik endikasyonlar

 

ZEMPLAR® yumuşak kapsül aşağıdaki durumlarda endikedir: 

 

-          Kronik renal yetmezlik (Kronik böbrek hastalığı, Evre 3 ve 4) ile birlikte olan sekonder hiperparatiroidizmin önlenmesi ve tedavisinde,

-          Hemodiyaliz ya da periton diyalizinde olan kronik böbrek hastalığı Evre 5 hastalarındaki sekonder hiperparatiroidizmin önlenmesi ve tedavisinde.

 

4.2       Pozoloji ve uygulama şekli

 

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 3 ve 4

 

ZEMPLAR® her gün veya haftada üç defa olmak üzere günde bir defa uygulanır.  Doz haftada üç defa verildiğinde, uygulama en az iki günde bir yapılmalıdır.  Günlük veya haftada üç defalık doz rejimleri için ortalama haftalık doz benzerdir. Tedavi profili her iki doz rejiminde benzer olmakla birlikte, hastanın tedaviye uyumunu artırmak ve tedavi hatalarını azaltmak için günlük doz uygulanması önerilir.

 

Başlangıç Dozu

ZEMPLAR® ’ın başlangıç dozu, bazal intakt paratiroid hormonu (iPTH) düzeylerine göre belirlenir.

 

 

Tablo 1.                                               ZEMPLAR® yumuşak kapsül – Başlangıç Dozu

 

Bazal iPTH Düzeyi

Günlük Doz

*

Haftada Üç Defalık Doz

≤ 500 pg/mL(56 pmol/L)

1 mcg

2 mcg

> 500 pg/mL(56 pmol/L)

2 mcg

4 mcg

*İki günde birden daha sık verilmez

 

Doz Titrasyonu

Doz, serum kalsiyum ve serum fosfor düzeyleri izlenerek ve serum veya plazma iPTH düzeylerine göre bireyselleştirilmelidir. Tablo 2’de, doz titrasyonu için önerilen yaklaşım sunulmaktadır.

 

Tablo 2.                                                ZEMPLAR® yumuşak kapsül Doz Titrasyonu

Bazale göre iPTH Düzeyi

ZEMPLAR® yumuşak                 kapsül Dozu

2-4 Haftalık Aralıklarla Doz Ayarlaması

Günlük Doz

Haftada Üç Defalık Doz1

Aynı veya artmış

Artırılır

1 mcg

2 mcg

Azalma < %30

Azalma ≥%30, %60

İdame Edilir

 

 

Azalma > 60% 

Azaltılır2

1 mcg

2 mcg

iPTH < 60 pg/mL

1       İki günde birden daha sık verilmez.

2       Eğer hasta günlük veya haftada üç defalık rejimle en düşük dozu almakta ise ve dozun azaltılması gerekiyorsa doz sıklığı azaltılabilir.

 

ZEMPLAR®’a başlandıktan sonra ve doz titrasyonu dönemlerinde ve güçlü P4503A inhibitörleri ile eş zamanlı kullanıldığında serum kalsiyum ve fosfor düzeyleri yakından izlenmelidir.   

 

Hiperkalsemi veya kalsiyum-fosfor çarpımının persistan olarak  55 mg2/dL2(4.4 mmol2/L2)den yüksek olduğu gözlemlendiğinde, kalsiyum bazlı fosfat bağlayıcılarının dozu azaltılmalı veya bunlar kesilmelidir. Alternatif olarak, ZEMPLAR® dozu azaltılabilir veya kullanıma geçici olarak ara verilebilir.  Kullanıma ara verildiğinde, serum kalsiyum ve kalsiyum-fosfor çarpımı hedef sınırlarda olduğunda, ilaca tekrar düşük bir dozdan başlanmalıdır.

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 5

 

ZEMPLAR® , haftada üç kez, iki günde bir uygulanır.

 

Başlangıç Dozu

ZEMPLAR®’ın başlangıç dozu, mikrogram olarak, başlangıç dönemi iPTH düzeyi (pg/mL)/ 60’a bağlıdır; maksimum başlangıç dozu 32 mikrogramdır.

Doz Titrasyonu

Sonraki doz uygulaması bireyselleştirilmeli ve iPTH, serum kalsiyum ve fosfor düzeylerine dayandırılmalıdır. ZEMPLAR® için önerilen doz titrasyonu, aşağıdaki formüle göredir.

 

Titrasyon dozu (mikrogram) = en son iPTH düzeyi (pg/mL)

60

                                                             

Tedavi başlatıldıktan sonra, doz titrasyon dönemlerinde ve güçlü P450 3A inhibitörlerinin eşzamanlı uygulanması durumunda, serum kalsiyum ve fosfor düzeyleri yakından izlenmelidir. Eğer yüksek bir serum kalsiyum değeri, ya da yüksek bir Ca x P değeri gözlenirse ve hasta kalsiyum bazlı fosfat bağlayıcı tedavisi altındaysa, bağlayıcı ajanın dozu azaltılabilir ya da ara verilebilir, veya hastada kalsiyum bazlı olmayan bir fosfat bağlayıcıya geçiş yapılabilir.

 

Eğer serum kalsiyumu > 11.0 mg/dL, veya Ca x P > 70 mg2/dL2, ya da iPTH ≤ 150 pg/mL ise, doz en son iPTH/60 (pg/mL) ile hesaplanan dozun 2 ile 4 mikrogram altına düşürülmelidir. Eğer daha ileri bir ayarlama gerekirse, bu parametreler normalize oluncaya kadar ZEMPLAR® dozu azaltılmalı ya da doz uygulamasına ara verilmelidir.

 

iPTH değerleri hedeflenen aralığa yaklaştığında (150-300 pg/mL), stabil bir iPTH sağlayabilmek amacıyla, küçük, bireyselleştirilmiş doz ayarlamaları gerekli olabilir. iPTH, Ca ve P izlemelerinin haftada birden daha az sıklıkta yapıldığı durumlarda, başlangıç ve doz titrasyon oranlarının daha küçük tutulması gerekli olabilir.

 

Klinik çalışmalarda, ilk hafta sırasındaki ortalama haftada üç defalık doz, doz başına 11.2  mcg, klinik çalışmalarda uygulanan ortalama haftada üç defalık doz, doz başına 6.3 mcg, klinik çalışmalarda güvenli bir şekilde uygulanan maksimum doz, doz başına 32 mcg olduğu belirlenmiştir.

 

Uygulama şekli:

ZEMPLAR® yemeklerden bağımsız olarak alınabilir.

 

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

 

Karaciğer Yetmezliği: Hafif ve orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir çalışma yapılmamıştır (bkz. Bölüm 5.2).

 

Böbrek transplantı: KBH Evre 3, 4 ve sekonder hiperparatiroidizme sahip transplantasyon geçirmiş hastalar faz 3 klinik çalışmalarında değerlendirilmemiştir. Yayınlanan literatüre dayanarak KBH Evre 3, 4 transplantasyon sonrası hastalar ve sekonder hiperparatiroidizme sahip hastalar için başlangıç doz ve doz titrasyon algoritması naif KBH Evre 3, 4 ve sekonder hiperparatiroidizm hastaları ile aynıdır. Serum kalsiyum ve fosfor seviyeleri tedavi başlangıcından sonra doz titrasyon periyodunda ve kuvvetli sitokrom P4503A inhibitörleriyle birlikte kullanımda yakından izlenmelidir.

 

Pediyatrik popülasyon: ZEMPLAR® ’ın pediyatrik hastalardaki güvenlilik ve etkililiği belirlenmemiştir (bkz. Bölüm 5.1).

 

Geriyatrik popülasyon: Geriyatrik hastalar (65-75 yaş) ve daha genç hastalar arasında, güvenlilik ve etkililiğe yönelik bütünsel bir farklılık gözlenmemiştir, ancak bazı yaşlı bireylerin daha fazla duyarlı olabileceği göz ardı edilmemelidir.

 

Laboratuvar Testleri

Başlangıç dozunda veya ilacın herhangi bir doz ayarlamasını takiben; serum kalsiyum, serum fosfor ve serum veya plazma iPTH, parikalsitol terapisine başladıktan sonra veya parikalsitol terapisindeki doz ayarlamalarını takiben 3 ay boyunca en az iki haftada bir, daha sonra 3 ay boyunca ayda bir kez ve ondan sonra her 3 ayda bir izlenmelidir.

 

4.3       Kontrendikasyonlar

 

ZEMPLAR®, D vitamini toksisitesi ve hiperkalsemi veya hipersensitivite kanıtı olan hastalara ve bu ürünün içeriklerinden birine karşı aşırı duyarlılığı  olan hastalara verilmemelidir.

 

4.4        Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

 

Paratiroid hormonunun aşırı baskılanması, serum kalsiyum düzeylerinin yükselmesiyle sonuçlanabilir ve düşük döngülü kemik hastalığına yol açabilir. Uygun fizyolojik sonuçlara ulaşmak için hastanın monitorizasyonu ve doz titrasyonunun bireyselleştirilmesi gerekir.

 

Eğer klinik olarak anlamlı hiperkalsemi gelişirse ve hasta kalsiyum bazlı bir fosfat bağlayıcısı alıyorsa, kalsiyum bazlı fosfat bağlayıcısının dozu azaltılmalı veya kullanımına ara verilmelidir.

Kronik hiperkalsemi genel vasküler kalsifikasyona ve diğer yumuşak doku kalsifikasyonlarına yol açabilir. 

 

Fosfat veya vitamin D içeren tıbbi ürünler,  hiperkalsemi ve CaxP ürün elevasyonu risklerini arttıracağından ZEMPLAR ile birlikte kullanılmamalıdır.

Hiperkalsemi, dijitalis toksisitesini arttırır, bu nedenle dijitalisin ZEMPLAR ile birlikte kullanılması durumunda dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

 

Parikalsitol, diyaliz öncesi hastalarda diğer  vitamin D reseptör aktivatörlerinde olduğu gibi serum kreatinin değerlerinde artışa yol açabilir (ve bu nedenle gerçek glomerular filtrasyon oranını (GFR) değiştirmeden tahmini GFR [eGFR] değerinde düşüşe yol açabilir).

 

ZEMPLAR®’ın ketokonazol ile birlikte kullanıldığı durumlarda dikkat edilmesi gereklidir (bkz. Bölüm 4.5).

 

Yardımcı maddeler için uyarı:

Bu tıbbi ürün az miktarda, her 4 mcg kapsülde 100 mg’dan daha az, etanol (alkol) içermektedir; bkz. Bölüm 2 ve 6.1. Bu durum alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir. Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibi yüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır.

 

4.5       Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

 

Digitalis toksisitesi herhangi bir nedenden kaynaklanan hiperkalsemiye bağlı olarak artabilir; bu nedenle, parikalsitol ile eşzamanlı olarak digitalis reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.

(bkz. Bölüm 4.4)

Bir ilaç etkileşim çalışmasında, ketokonazolün parikalsitol EAA0-.değerini yaklaşık iki katına çıkardığı gösterilmiştir.  Ketokonazolün birçok sitokrom P450 enziminin non-spesifik bir inhibitörü olduğu bilinmektedir.  Mevcut in vivo ve in vitro veriler ketokonazolün parikalsitol ve diğer vitamin D analoglarının metabolizmasından sorumlu olan enzimlerle etkileşebildiğini düşündürmektedir. Parikalsitol ile ketokonazol ve diğer güçlü CYP3A4 inhibitörleri birlikte verilirken dikkatli olunmalıdır. 5 gün boyunca, günde iki kere 200 mg uygulanan ketokonazolün parikalsitol farmakokinetiği üzerindeki etkisi sağlıklı gönüllülerde incelenmiştir. Parikalsitolün Cmaks değeri çok az miktarda etkilenirken, EAA0- değeri ketokonazol varlığında yaklaşık iki katına çıkmıştır. Parikalsitolün ortalama yarı-ömrü ketokonazol varlığında 17.0 iken tek başına uygulandığında 9.8 saattir (bkz. Bölüm 4.4). Bu çalışmanın sonucu, oral veya intravenöz parikalsitol uygulamasını takiben, ketokonazol ile ilaç etkileşiminden kaynaklanan parikalsitol maksimum EAA0- amplifikasyonu yaklaşık iki kattan fazla değildir.  

 

Fosfat veya vitamin D içeren bileşiklerin ve ZEMPLAR®’ın birlikte kullanılması, hiperkalsemi veya CaxP değerinin artması risklerini arttıracağından bu ilaçların birlikte kullanılmaması gerekir.

 

Yüksek miktarda kalsiyum içeren ilaçlar veya tiyazid diüretikleri hiperkalsemi riskini arttırabilirler. 

 

Magnezyum içeren ilaçlar (örn: antasitler), hipermagnezemi meydana getireceğinden vitamin D içeren bileşiklerle birlikte kullanılmamalıdır. 

 

Alüminyum içeren ilaçlar (örn: antasitler, fosfat bağlayıcıları), kronik olarak vitamin D içeren preparatlarla birlikte kullanıldığında alüminyum kan seviyelerinde artış ve alüminyum kemik toksisitesi meydana gelebileceğinden bu ilaçların birlikte kullanılmaması gerekir.   

 

Kolestiramin gibi yağda çözünen vitaminlerin bağırsak emilimini bozan ilaçlar, ZEMPLAR ‘ın emilimini etkileyebilir.

 

 

4.6       Gebelik ve laktasyon

 

Genel tavsiye:

Gebelik kategorisi C.

 

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon): ZEMPLAR'ın çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvan çalışmalarında reprodüktif toksisite gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.3). 

 

Gebelik dönemi:

Parikalsitolün gebelikte kullanılmasına ilişkin yeterli klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalısmalar, gebelik veya doğum sonrası gelisim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir(bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bu nedenle ZEMPLAR gebelikte kesinlikle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.  

 

Laktasyon dönemi:

Parikalsitolün insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları parikalsitol veya metabolitlerinin küçük miktarlarda anne sütüne geçtiğini göstermiştir. Emzirmenin çocuğa yararı ve ZEMPLAR® tedavisinin anneye yararı dikkate alınarak emzirmeye veya ZEMPLAR® ile tedaviye devam edilip edilmeyeceğine karar verilmelidir. 

 

Üreme yeteneği/Fertilite:

Parikalsitolün 20 mcg /kg/doza  kadar olan intravenöz dozlarda (14 mcg’lık insan dozunun 13 katına eşdeğer olan dozlarda, yüzey alanına göre, mcg /m2) verildiğinde (erkek veya dişi) sıçanlarda fertilite üzerinde etkisi olmamıştır.

 

4.7       Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

 

Araç ve makine kullanma becerileri üzerindeki etkisi konusunda çalışma yapılmamıştır; ancak, parikalsitolün taşıt ve makine kullanma becerileri üzerindeki etkisinin ihmal edilebilir düzeylerde olması beklenmektedir.

 

4.8        İstenmeyen etkiler

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 3 ve 4

 

ZEMPLAR® yumuşak kapsül’ün güvenliliği Evre 3 ve 4 KBH olan 220 hasta üzerinde yürütülen üç adet 24 haftalık, çift-kör, plasebo-kontrollü, çok merkezli klinik çalışmada değerlendirilmiştir. İki çalışmada haftada 3 kez doz alımı modeli ve bir çalışmada da günde bir kez doz alımı modeli kullanılmıştır. Toplam 107 hasta ZEMPLAR® yumuşak kapsül ve 113 hasta plasebo almıştır.

 

Hiperkalsemi insidansı (ZEMPLAR® 2/106 (%2); plasebo 0/111 (%0)) veya yükselmiş kalsiyum fosfor çarpımı (ZEMPLAR® 13/106 (%12); plasebo 7/111 (%6)) oranlarında parikalsitol ile tedavi edilen hastalar ve plaseboyla tedavi edilen hastalar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. 

 

Parikalsitol ile tedavi edilen hastalarda en sık bildirilen advers reaksiyon, hastaların %2’sinde oluşan döküntüdür. Çift-kör, plasebo-kontrollü çalışmalarda advers olaylar nedeniyle tedaviyi bırakan hastaların oranı, ZEMPLAR® yumuşak kapsül ile tedavi edilen hastalar için %6 ve plaseboyla tedavi edilen hastalar için %4’tür. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. 

 

Parikalsitol ile ilişkili olması en azından olası olan bütün klinik ve laboratuar advers olayları,

MedDRA Sistem Organ Sınıfı, Tercihli Terim ve sıklığına göre Tablo 3’te gösterilmektedir. Tabloda aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır; çok yaygın (1/10); yaygın (1/100 ila

<1/10); yaygın olmayan (1/1,000 ila <1/100); seyrek (1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), izole raporlar dahil.

 

Tablo 3.  Evre 3-4 KBH Klinik Çalışmalarında Bildirilen Advers Reaksiyonlar

 

Sistem-Organ Sınıfı

Sıklık

Tercihli Terim

Bağışıklık Sistem hastalıkları

Yaygın olmayan

Aşırı duyarlılık (allerjik reaksiyon)

Sinir Sistemi  hastalıkları

Yaygın olmayan

Baş dönmesi

Yaygın olmayan

Tat duyusunda bozukluk

Gastrointestinal  hastalıklar

Yaygın olmayan

Konstipasyon

Yaygın olmayan

Ağız kuruluğu

Yaygın

Midede huzursuzluk (dispepsi, gastrit)

Deri ve Derialtı Dokusu  hastalıkları

Yaygın olmayan

Pruritus (kaşıntı)

Yaygın

Döküntü

Yaygın olmayan

Ürtiker

Kas-İskelet ve Bağ

dokusu  hastalıkları

 

Yaygın olmayan

Kas spazmları (bacak krampları)

Araştırmalar

Yaygın olmayan

Karaciğer enzimlerinde anormallik (karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik)

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 5

 

ZEMPLAR® yumuşak kapsül güvenliliği Evre 5 KBH olan 88 hasta üzerinde yürütülen 12 haftalık, çift-kör, plasebo-kontrollü, çok merkezli bir klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Çalışma 3 kez haftalık doza göre yapılmıştır. Toplam 61 hasta ZEMPLAR® yumuşak kapsül ve 27 hasta plasebo almıştır.

 

Hiperkalsemi insidansı (ZEMPLAR® 1/61 (%2); plasebo  0/26 (%0.0)) veya yüksek kalsiyum fosfor çarpım değerleri (ZEMPLAR® 6/61 (%10); plasebo 1/26 (%4)) oranlarında parikalsitol ile tedavi edilen hastalar ve plaseboyla tedavi edilen hastalar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. 

 

Advers olayların tipi ve insidansı açısından ZEMPLAR® yumuşak kapsül ve plasebo arasında istatistiksel olarak anlamlı ve klinik olarak önemli farklılıklar bulunmamıştır. Çift-kör, plasebo-kontrollü çalışmalarda advers olaylar nedeniyle tedaviyi bırakan hastaların oranı, ZEMPLAR® yumuşak kapsül ile tedavi edilen hastalar için %7 ve plaseboyla tedavi edilen hastalar için %7’dir.

 

Parikalsitol ile ilişkili olması en azından olası olan bütün klinik ve laboratuar advers olayları, MedDRA Sistem Organ Sınıfı, Tercihli Terim ve sıklığına göre Tablo 4’te gösterilmektedir. Tabloda aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır; çok yaygın (1/10); yaygın (1/100 ila

<1/10); yaygın olmayan (1/1,000 ila <1/100); seyrek (1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), izole raporlar dahil.

Tablo 4.  Evre 5 KBH Pivotal Faz III Klinik Çalışmasında Bildirilen Advers Reaksiyonlar

Sistem-Organ Sınıfı

Sıklık

Tercihli Terim

Metabolizma ve Beslenme hastalıkları

Yaygın

İştah azalması (anoreksi)

Yaygın

Hiperkalsemi

Yaygın

Hipokalsemi

Sinir Sistemi hastalıkları

Yaygın

Baş dönmesi

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın

Diyare

Yaygın

Gastroözofajiyal reflü hastalığı  (gastrointestinal bozukluk)

Deri ve Derialtı Dokusu hastalıkları

Yaygın

Akne

Üreme Sistemi ve Meme

hastalıkları

Yaygın

Memelerde hassasiyet (meme ağrısı)

 

 

Aşağıda sunulan advers reaksiyonlar,  Zemplar® enjeksiyonluk çözelti ile klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası deneyimlerde elde edilen ve ayrıca Zemplar Kapsül ile  pazarlama sonrası klinik çalımalarda  görülmüştür:

 

Sistem Organ Sınıfı

Sıklık

Tercih Edilen Terim

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan

Pnömoni, influenza, sepsis, enfeksiyon, farenjit, vajinal enfeksiyon

İyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar (kist ve polipler dahil)

Yaygın olmayan

Meme kanseri

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan

Anemi, lökopeni, lenfadenopati, 

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan

Aşırı duyarlılık

Bilinmiyor

Larenjial ödem, anjiyoödem, ürtiker

Endokrin hastalıkları

Yaygın

Hipoparatiroidizm

Yaygın olmayan

Hiperparatiroidizm

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın

Hiperkalsemi, hiperfosfatemi

Yaygın olmayan

Hipokalsemi, hiperkalemi, anoreksi 

Psikiyatrik hastalıkları

Yaygın olmayan

Deliryum, konfüzyon, ajitasyon,

insomni, sinirlilik, depersonalizasyon 

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın

Disgözi, baş ağrısı

Yaygın olmayan

Koma, serebrovasküler kaza, geçici iskemik atak, senkop, myoklonus, sersemlik hissi, hipoestezi, parestezi 

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan

Konjonktivit, glokom

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan

Kulak hastalıkları

Kardiyak hastalıkları

Yaygın olmayan

Kalp durması, atriyal flatter, aritmi 

Vasküler hastalıkları

Yaygın olmayan

Hipotansiyon, hipertansiyon

Solunum, göğüs

bozuklukları ve mediastinal hastalıkları 

Yaygın olmayan

Pulmoner ödem, astım, dispne, burun kanaması,  öksürük 

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın olmayan

Rektal kanama, kolit, diyare, gastrit, dispepsi, disfaji, konstipasyon, bulantı, kusma, abdominal ağrı, ağız kuruluğu, gastrointestinal bozukluk 

Bilinmiyor

Gastrointestinal kanama

Deri ve Derialtı Doku Hastalıkları

Yaygın

Pruritus

Yaygın olmayan

Büloz dermatit, alopesi, hirsutizm, döküntü, hiperhidroz 

Kas-iskelet bozuklukları,

bağ doku ve kemik

hastalıkları

Yaygın olmayan

Artralji, eklem sertliği, sırt ağrısı, kas çekilmesi, miyalji

Üreme sistemi ve meme

hastalıkları

Yaygın olmayan

Erektil disfonksiyon, meme ağrısı,

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin

hastalıkları

Yaygın olmayan

Yürüme güçlüğü,  ödem, periferal ödem, ağrı, enjeksiyon bölgesinde ağrı, ateş, göğüs ağrısı, asteni, halsizlik,  ağırlaşan durum, susuzluk 

Araştırmalar

Yaygın olmayan

Uzamış kanama süresi, artmış aspartat aminotransferaz, anormal laboratuvar testleri, kiloda azalma

Yaygın olmayan

kan kreatinin değerlerinde artış

Yaygın

Kalsiyum fosfor çarpımında artış

 

 

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; eposta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99)

 

4.9        Doz aşımı ve tedavisi

 

Aşırı ZEMPLAR® alımı hiperkalsemi, hiperkalsiüri, hiperfosfatemi ve paratiroid hormonun aşırı baskılanmasına neden olabilir. ZEMPLAR® ile birlikte yüksek kalsiyum ve fosfat alımı benzer anormalliklere yol açabilir.

 

ZEMPLAR®’ın kaza ile alınan akut aşırı dozunun tedavisi, genel destekleyici önlemler içermelidir. İlacın nispeten kısa bir süre önce alındığı anlaşılırsa, kusmanın uyarılması veya  gastrik lavaj daha fazla absorpsiyonu önlemek için faydalı olabilir. İlaç mideyi geçmişse, mineral yağ verilmesi, ilacın dışkıyla atılmasını teşvik edebilir.  Seri olarak yapılan serum elektrolit tayinleri (özellikle kalsiyum), üriner kalsiyum atılım hızı ve hiperkalsemiye bağlı elektrokardiyografik anormallikler değerlendirilmelidir. Bu monitörizasyonlar, dijital almakta olan hastalarda kritik bir öneme sahiptir. Kaza ile alınan aşırı dozda kalsiyum desteğinin kesilmesi ve düşük kalsiyumlu bir diyet uygulanması da gerekir. Parikalsitolün oldukça kısa farmakolojik etki süresi nedeniyle, daha fazla önlem alınmasına muhtemelen gerek yoktur. Şiddetli hiperkalsemi tedavisi için fosfatlar ve kortikosteroidler gibi ilaçların kullanılmasının yanı sıra diürezi indükleyen uygun önlemler alınabilir.

 

Hiperkalsemi ile ilişkili vitamin D entoksikasyonunun semptom ve belirtileri şu şekildedir:

 

Erken: Güçsüzlük, baş ağrısı, somnolans,  bulantı, kusma, ağız kuruluğu, konstipasyon, kas ağrısı, kemik ağrısı ve metalik tat.

 

Geç: Anoreksi, kilo kaybı, konjuktivit (kalsifik), pankreatit, fotofobi, rinore, pruritus, hipertermi, libido azalması, BUN artması, hiperkolesterolemi, AST ve ALT artması, ektopik kalsifikasyon, hipertansiyon, kardiyak aritmi, somnolans, nadiren ölüm, belirgin psikoz.

Serum kalsiyum seviyeleri normokalsemiye ulaşana dek düzenli olarak izlenmelidir. Parikalsitol, diyaliz ile önemli oranda uzaklaştırılmaz.

 

5.         FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1        Farmakodinamik özellikler

 

Farmakoterapötik grup: Diğer Anti-Paratiroid İlaçlar ATC kodu: HO5BX02

 

Farmakodinamik özellikler

Parikalsitol, kalsitriolün yan zincirindeki (D2) ve A (19-nor) halkasındaki değişimlerle selektif D vitamini reseptörü (VDR) aktivasyonu yapan, sentetik biyolojik olarak aktif bir D vitamini analoğudur.  Parikalsitol, paratiroid bezlerdeki  VDR’yi; barsaklardaki VDR’yi artırmadan selektif olarak upregüle eder. Kemik rezorpsiyonu üzerinde ise daha az etkilidir. Parikalsitol aynı zamanda paratiroid bezlerdeki kalsiyuma duyarlı reseptörü de upregüle eder.  Sonuç olarak, parikalsitol, paratiroid proliferasyonunu inhibe ederek ve  PTH (paratiroid hormon) sentezi ve sekresyonunu azaltarak, kalsiyum ve fosfor düzeyleri üzerinde minimal bir etkiyle PTH düzeylerini düşürür. Parikalsitol, kemik hacmini sürdürmek ve mineralizasyon düzeylerini artırmak için kemik hücreleri üzerinde doğrudan etki gösterebilir. Kalsiyum ve fosfor homeostazının normalizasyonuyla, anormal PTH düzeylerini düzelterek, kronik böbrek hastalığıyla bağlantılı metabolik kemik hastalığını önleyebilir veya tedavi edebilir.

 

Klinik etkililik

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 3 ve 4

 

ZEMPLAR® ile tedavi edilen hastaların %91’inde ve plasebo hastalarının %13’ünde bazal iPTH’ noktasına ulaşılmıştır (p<0.001).

                         

Serumdaki kemiğe özel alkalin fosfataz ve serum osteokalsin düzeyleri, plaseboyla karşılaştırıldığında,  ZEMPLAR® ile tedavi edilen hastalarda anlamlı ölçüde azalmıştır  (p<0.001). Bu azalma, sekonder hiperparatiroidizme bağlı yüksek kemik döngüsündeki düzelme ile bağlantılıdır.

 

Plasebo ile tedavi edilen hastalarla karşılaştırıldığında ZEMPLAR® ile tedavi edilen hastalarda böbrek fonksiyon parametreleri olan tahmini glomerül filtrasyon hızı (MDRD formülüyle) ve serum kreatininde bir bozulma olmamıştır. Plasebo ile tedavi edilen hastalarla karşılaştırıldığında ZEMPLAR® grubunda yarı-kantitatif dipstikle ölçülen üriner proteinde azalma görülen hasta sayısı anlamlı ölçüde daha fazla sayıdadır.

 

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 5

 

ZEMPLAR® ile tedavi edilen hastaların %88’inde ve plasebo hastalarının %13’ünde başlangıç düzeyi iPTH’e göre en az iki ardışık ≥ %30’luk azalma olarak tanımlanan primer etkinlik son noktasına ulaşılmıştır (p < 0.001).

 

5.2        Farmakokinetik özellikler

 

Genel özellikler

 

Emilim:

Parikalsitol iyi absorbe edilir. Sağlıklı bireylerde, oral yoldan 0.24 mcg/kg dozunda parikalsitol uygulamasını takiben, ortalama mutlak biyoyararlanım yaklaşık olarak %72 olmuştur. Maksimum plazma konsantrasyonu (Cmaks) 0.630 ng/mL, Cmaks zamanı (Tmaks) 3 saat ve konsantrasyon zaman eğrisi altında kalan alan (EAA0-) 5.25 ngsaat/mL‘dir. Hemodiyaliz ve periton diyalizi hastalarında parikalsitolün ortalama mutlak biyoyararlanımı, sırasıyla %79 ve %86’dır ve bu değerlerin %95 güven aralıklarının üst sınırları, sırasıyla %93 ve %112’dir. 

 

Sağlıklı bireylerde besin etkileşiminin araştırıldığı bir çalışmada, yağ oranı yüksek bir yemekle birlikte parikalsitol verilmesiyle, Cmaks ve EAA0-∞ değerlerinin açlıkta uygulamaya kıyasla değişmediği gösterilmiştir. Bu nedenle, ZEMPLAR® yemeklerden bağımsız olarak alınabilir.

 

Dağılım:

Parikalsitol plazma proteinlerine yaygın biçimde (> %99) bağlanır. Kan parikalsitol konsantrasyonunun, plazma parikalsitol konsantrasyonuna oranının  0.01 - 10 ng/mL konsantrasyon aralığında ortalama 0.54 olması, çok az miktarda ilacın kanın şekilli elemanlarıyla bağlantılı olduğunu göstermektedir. Sağlıklı bireylerde 0.24 mcg/kg parikalsitol dozunu takiben ortalama sanal dağılım hacmi 34 litredir. KBH Evre 3 hastalarında 4 mcg parikalsitol dozu ve KBH Evre 4 hastalarında 3 mcg parikalsitol dozunu takiben ortalama sanal dağılım hacmi 44 L ve 46 L arasındadır.

 

Biyotransformasyon:

3H-parikalsitolün, 0.48 mcg/kg dozunun oral yoldan uygulanmasından sonra, ana ilaç yaygın biçimde metabolize edilir ve dozun yalnızca %2 kadarı değişmeden dışkıyla atılır, idrarda ana ilaç bulunmaz. Radyoaktivitenin yaklaşık %70’i dışkıda elimine edilir ve %18’i  idrardan elde edilir. Sistemik maruziyetin çoğu ana ilaca bağlıdır. İnsan plazmasında  parikalsitol ile ilgili olarak iki minör metabolit saptanmıştır. Metabolitlerden biri 24(R)-hidroksi parikalsitol olarak belirlenmiş olup, diğeri ise belirlenmemiştir. 24(R)-hidroksi parikalsitol, in vivo sıçan PTH süpresyonu modelinde daha az aktif bulunmuştur. 

 

İn vitro veriler, parikalsitolün  mitokondriyal CYP24 ve aynı zamanda CYP3A4 ve UGT1A4 dahil multipl hepatik ve hepatik olmayan enzimler tarafından metabolize edildiğini düşündürmektedir. Belirlenen metabolitler 24(R)-hidroksilasyon ürününü ve ayrıca  24,26- ve

24,28-dihidroksilasyon ve direkt glukuronidasyon ürünlerini içermektedir.

 

Eliminasyon:

Parikalsitol primer olarak hepatobilier ekskresyon ile elimine edilir. Sağlıklı bireylerde parikalsitolün ortalama eliminasyon yarı ömrü, araştırılan 0.06 - 0.48 mcg/kg doz aralığında 5 ile 7 saattir. Birikimin derecesi, yarı ömür ve doz uygulama sıklığıyla uyumludur. Hemodiyaliz işleminin parikalsitol eliminasyonu üzerinde esasen bir etkisi yoktur.

 

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:

Parikalsitolün Cmaks ve EAA0-∞ değerleri sağlıklı bireylerde 0.06-0.48 mcg/kg doz aralığında orantılı olarak artmaktadır. Günlük veya haftada üç defa verilen çoklu dozları takiben, sağlık bireylerde kararlı duruma yedi gün içinde ulaşılmış ve zaman içinde bu sabit kalmıştır. İlave olarak çoklu dozu takiben (KBH Evre 4 hastalarında günde bir kez olduğu üzere) açığa çıkma (EAA), tek doz kullanımı sonrası elde edilenden biraz daha azdır.

 

Hastalardaki karakteristik özellikler Geriyatride Kullanımı:

Parikalsitolün farmakokinetiği 65 yaşından büyük hastalarda araştırılmamıştır. 

 

Pediyatride Kullanımı:

Parikalsitolün farmakokinetiği 18 yaşından küçük hastalarda araştırılmamıştır.

 

Cinsiyet:

Tek dozu takiben parikalsitolün 0.06 - 0.48 mcg/kg doz aralığındaki farmakokinetiği cinsiyetten bağımsızdır. 

 

Karaciğer Yetmezliği:

İntravenöz uygulama sonrasında parikalsitolün (0.24 mcg/kg) farmakokinetik özellikleri hepatik fonksiyonu normal olan bireyler (n = 10) ile (Child-Pugh yöntemine göre)  hafif (n =

5) ve orta dereceli (n = 5) hepatik yetmezliği olan hastalar arasında karşılaştırılmıştır. Bağlanmamış  parikalsitolün farmakokinetiği bu çalışmada değerlendirilen karaciğer fonksiyon aralığı boyunca benzer niteliktedir. Hafif ve orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanmasına gerek yoktur. Şiddetli karaciğer yetmezliğinin parikalsitol farmakokinetiği üzerindeki etkisi değerlendirilmemiştir.

 

Böbrek Yetmezliği:

Tek doz uygulamayı takiben parikalsitol farmakokinetiği Evre 3 kronik böbrek hastalığı (KBH)  veya orta dereceli böbrek yetmezliği olan (n = 15, GFR = 36.9 - 59.1 mL/dk/1.73 m2), Evre 4 KBH veya şiddetli böbrek yetmezliği olan (n  = 14, GFR = 13.1 - 29.4 mL/dk/1.73 m2), ve Evre 5 KBH veya terminal böbrek hastalığı  [n = 14  hemodiyalizde (HD) ve n = 8 periton diyalizinde (PD)] olan hastalarda karakterize edilmiştir. Endojen 1,25(OH)2 D3’e benzer biçimde, oral alımı takiben parikalsitol farmakokinetiği, böbrek yetmezliğinden Tablo 9’da gösterildiği şekilde anlamlı ölçüde etkilenmiştir. Sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında, Evre 3, 4 ve 5 KBH hastalarında KL/F azalması ve yarı-ömürde artış görülmüştür.

 

Tablo 9. Sağlıklı Bireyler karşısında Renal Yetmezliğin Farklı Evrelerinde Ortalama ± SD               Farmakokinetik Parametrelerin Karşılaştırılması 

 

Farmakokinetik Parametre

Sağlıklı Bireyler

KBH Evre 3

KBH Evre 4

KBH Evre 5

HD

PD

N

25

15

14

14

8

Doz (g/kg)

0.240

0.047

0.036

0.240

0.240

KL/F (L/saat)

3.6 ± 1.0

1.8 ± 0.5

1.5 ± 0.4

1.8 ± 0.8

1.8 ± 0.8

t½(saat)

5.9 ± 2.8

16.8 ± 2.6

19.7 ± 7.2

13.9 ± 5.1

17.7 ± 9.6

fu* (%)

0.06 ± 0.01

0.06 ± 0.01

0.07 ± 0.02

0.09 ± 0.04

0.13 ± 0.08

* 15 nM parikalsitol konsantrasyonunda ölçülmüştür.

 

ZEMPLAR® alımını takiben, parikalsitolün KBH Evre 3–5 için farmakokinetik profili kıyaslanabilir niteliktedir. Bu nedenle, önerilenler dışında özel doz ayarlamalarına gerek yoktur (bkz. Bölüm 4.2).

 

5.3        Klinik öncesi güvenlilik verileri

 

Kemirgen ve köpeklerdeki doz tekrarlı toksikoloji çalışmalarındaki belli başlı bulgular genellikle parikalsitolün kalsemik aktivitesine atfedilmekteydi. Hiperkalsemi ile tam olarak ilişkili olmayan etkiler arasında, köpeklerde düşük akyuvar sayımları ve timik atrofi, ayrıca APTT değerlerinde bozulmalar (köpeklerde yüksek, sıçanlarda düşük) bulunmaktadır. Parikalsitolün klinik çalışmalarında beyaz kan hücrelerinde değişiklikler saptanmamıştır.

 

Parikalsitol sıçanlarda fertiliteyi etkilememiştir ve sıçanlarda veya tavşanlarda teratojenik aktivite kanıtı bulunmamıştır. Hayvanlarda gebelik süresince uygulanan diğer vitamin D preparatlarının yüksek dozları teratojenize yol açmıştır. Parikalsitol, maternal toksik dozlarda alındığında fetal yaşanabilirliği etkilemektedir ve yeni doğan sıçanlarda peri-natal ve postnatal mortalitede belirgin bir artışa neden olmaktadır.

 

Parikalsitol, bir takım in-vivo ve in-vitro genotoksisite miktar tayininde genotoksik potansiyel göstermemiştir.

 

Kemirgenlerdeki karsinogenez çalışmaları insanlardaki kullanıma ilişkin özel bir risk göstermemiştir.

 

Parikalsitol      uygulanan       dozlar ve/veya            parikalsitole    sistemik           maruziyet,       terapötik dozlar/sistemik maruziyetten biraz daha fazlaydı.

 

 

6.         FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1.       Yardımcı maddelerin listesi

 

Orta zincirli trigliseritler

Etanol

Butilhidroksitoluen

Jelatin

Gliserol

Saf su

Titanyum dioksit (E171)

Sarı demir oksit (E172)  Propilen glikol

Siyah demir oksit (E172)

Polivinil asetat fitalat

Polietilen glikol 400

Amonyum hidroksit

 

6.2        Geçimsizlikler

 

Bulunmamaktadır.

 

6.3        Raf ömrü

 

24 ay.

 

6.4        Saklamaya yönelik özel tedbirler

 

250C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız.

 

6.5       Ambalajın niteliği ve içeriği

 

28 kapsüllük PVC/floropolimer blister ambalajlarda. Her blister şeridinde 7 kapsül, her kutuda ise 4 blister şeridi bulunur.

 

6.6       Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

 

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller ‘Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ ve ‘Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik’lerine uygun olarak imha edilmelidir.

 

7.         RUHSAT SAHİBİ

 

Abbvie Tıbbi İlaçlar San. ve Tic. Ltd. Şti. Saray Mah., Dr Adnan Büyükdeniz Cad., 

No .2  Kelif Plaza , Kat 12 -10, 34768 Ümraniye – İstanbul 

 

Tel       : 0216 636 06 00

Faks : 0216 425 09 69 

 

8.         RUHSAT NUMARASI

 

134/20

 

 

9.         İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

 

İlk ruhsat tarihi: 21.09.2012 Ruhsat yenileme tarihi:

 

 

10.       KÜB’ÜN YENİLENME TARİHİ

KULLANMA TALİMATI

 

ZEMPLAR® 4 mcg yumuşak kapsül    

 

Ağız yoluyla alınır.

 

 

         Etkin madde: Her bir yumuşak kapsül 4 mcg parikalsitol içerir.

             

         Yardımcı maddeler: Orta zincirli trigliseritler, etanol, butilhidroksitoluen, jelatin, gliserol, saf su, titanyum dioksit (E171), kırmızı demir oksit (E172), sarı demir oksit (E172), propilen glikol, siyah demir oksit (E172), polivinil asetat fitalat, polietilen glikol 400, amonyum hidroksit.

 

 

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

      Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

      Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

      Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmistir, başkalarına vermeyiniz.

      Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

      Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

 

 

Bu Kullanma Talimatında:

 

1.    ZEMPLAR® nedir ve ne için kullanılır?

2.    ZEMPLAR®’ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3.    ZEMPLAR® nasıl kullanılır? 4.  Olası yan etkiler nelerdir?

5.  ZEMPLAR®’ın saklanması

 

Başlıkları yer almaktadır.

 

 

1.                  ZEMPLAR® nedir ve ne için kullanılır?

 

      ZEMPLAR® 4 mcg 28 yumuşak kapsül, 7 kapsüllük 4 blister içeren ambalajlar halinde kullanıma sunulmuştur.

      Her bir yumuşak kapsül 4 mcg parikalsitol içerir.

      ZEMPLAR® 4 mcg 28 yumuşak kapsül; oval, turuncu-kahverengi, üzerinde  ve ZF basılı yumuşak kapsüldür.

 

      ZEMPLAR® aktif D vitamininin sentetik bir formudur.

      Aktif D vitamini, paratiroid bezi ve kemikler de dahil olmak üzere vücutta bulunan birçok dokunun normal işleyişi için gereklidir. Normal böbrek işleyişine sahip kişilerde bu aktif D vitamini böbrekler tarafından doğal olarak üretilir, fakat böbrek yetmezliği durumunda, aktif D vitamini belirgin bir oranda azalır. ZEMPLAR® vücudun yeteri kadar üretemediği durumlarda aktif D vitamini kaynağı sağlar ve böbrek hastalarında (Evre 3,4 ve 5) düşük olan aktif D vitamini seviyelerinin yani kemik problemlerine neden olabilecek yüksek paratiroid hormon seviyelerinin önlenmesinde yardımcı olur.  

 

2.                  ZEMPLAR®’ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

 

ZEMPLAR®’ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

 

Eğer;

-                      Parikalsitol veya ZEMPLAR®’ın içindekilerden herhangi birine karşı alerjik (aşırı hassas) iseniz.

-                      Kanınızda çok yüksek seviyelerde kalsiyum veya vitamin D var ise.

 

Doktorunuz bu durumların sizin için geçerli olup olmadığını söyleyebilecektir.

 

ZEMPLAR®’ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

 

-                      Tedaviye başlamadan önce diyetinizdeki fosfor miktarını sınırlandırmak önemlidir.

-                      Fosfat bağlayıcı ilaçlar, fosfor seviyelerini kontrol etmek için gerekli olabilir. Eğer kalsiyum kaynaklı fosfat bağlayıcı alıyorsanız, dozunuzun doktorunuz tarafından ayarlanması gerekebilir.

-                      Doktorunuzun tedavinizi izlemesi için kan testleri yaptırması gerekecektir.

-                      Evre 3 ve 4 kronik böbrek yetmezliğine sahip bazı hastaların kanında kreatinin adı verilen bir bileşiğin miktarında artış gözlenmiştir. Ancak bu artış böbrek fonksiyonunun azalması anlamına gelmez.

 

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.

 

ZEMPLAR®’ın yiyecek ve içecek ile kullanılması:

 

ZEMPLAR® yemekler ile beraber veya yemeklerden bağımsız olarak kullanılabilir. 

 

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

 

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, ZEMPLAR® kullanmadan önce doktorunuza danışınız. Parikalsitolün hamile kadınlarda kullanılmasına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. İnsanlar üzerindeki potansiyel riski bilinmediğinden çok gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.

 

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

 

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

 

 

ZEMPLAR®’ın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. ZEMPLAR® kullanırken emzirmeden önce doktorunuza danışınız.

 

Herhangi bir ilacı almadan önce doktorunuz veya eczacınıza tavsiye için danışınız.

 

Araç ve makine kullanımı 

ZEMPLAR® araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkilememelidir.

 

ZEMPLAR®’ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün az miktarda (her kapsülde 100 mg’dan daha az) etanol (alkol) içermektedir. Bu durum diğer ilaçların etkilerini değiştirebilir veya arttırabilir. Ayrıca bu durum karaciğer hastalığı olanlar, alkol bağımlıları, epilepsi, beyin hasarı veya hastalığı olanlar, hamile veya emziren kadınlar ve çocuklar için zararlı olabilir. 

 

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı:

 

Bazı ilaçlar ZEMPLAR®’ın işleyişini etkileyebilir veya muhtemelen yan etkilere neden olabilir. Eğer aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz;

 

      Fosfat veya vitamin D içeren bileşiklerin ve ZEMPLAR®’ın birlikte kullanılması, hiperkalsemi veya CaxP değerinin artması risklerini arttıracağından bu ilaçların birlikte kullanılmaması gerekir.

      Kandida veya pamukçuk gibi mantar enfeksiyonları için kullanılan ilaçlar (ketokonazol)

      Kalp veya kan basıncı için kullanılan ilaçlar (örn. digoksin ve diüretikler veya su tabletleri) veya yüksek miktarda kalsiyum içeren ilaçlar

      Magnezyum veya alüminyum içeren ilaçlar  (örn. bazı hazımsızlık ilaçları (antasitler) ve fosfat bağlayıcıları).

      Kolestiramin gibi yağda çözünen vitaminlerin bağırsak emilimini bozan ilaçlar, ZEMPLAR®’ın emilimini etkileyebilir.

  

Herhangi bir ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

 

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

 

 

3.         ZEMPLAR® nasıl kullanılır?

 

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

 

ZEMPLAR®’ı             her       zaman doktorunuzun söylediği         şekilde             kullanınız.       Eğer     nasıl kullanacağınız konusunda emin olamıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışınız. 

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 3 ve 4:

 

Normal doz hergün bir kapsül veya haftada üç kez gün aşırı bir kapsüldür. Doktorunuz, laboratuvar sonuçlarınız doğrultusunda sizin için uygun olan doza karar verecektir. ZEMPLAR® tedavisi başladıktan sonra, tedaviye verdiğiniz yanıta göre tedavi dozunuzda değişiklik yapılabilir. Doktorunuz, sizin için uygun olan ZEMPLAR® dozunun belirlenmesinde size yardımcı olacaktır. 

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 5:

 

Normal doz haftada üç kez gün aşırı bir kapsüldür. Doktorunuz, laboratuar sonuçlarınız doğrultusunda sizin için uygun olan doza karar verecektir. ZEMPLAR® tedavisi başladıktan sonra, tedaviye verdiğiniz yanıta göre tedavi dozunuzda değişiklik yapılabilir. Doktorunuz, sizin için uygun olan ZEMPLAR® dozunun belirlenmesinde size yardımcı olacaktır.

 

Değişik yaş grupları:

 

Çocuklarda kullanımı: ZEMPLAR® Kapsül’ün çocuklarda kullanımına ilişkin bilgi bulunmamaktadır.

 

Yaşlılarda kullanımı: 65 yaş veya üzeri hastalarda ZEMPLAR® kullanımına ilişkin sınırlı sayıda deneyim bulunmaktadır. Genel olarak 65 yaş veya üzeri hastalar ve daha genç hastalar arasında güvenlik ve etkinliğe yönelik genel bir farklılık gözlenmemiştir.

 

Özel kullanım durumları:

 

Karaciğer yetmezliği: Hafif ve orta şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Ancak, şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

 

Böbrek transplantı: Normal doz hergün bir kapsül veya haftada üç kez gün aşırı bir kapsüldür. Doktorunuz, laboratuvar sonuçlarınız doğrultusunda sizin için uygun olan doza karar verecektir. ZEMPLAR® tedavisi başladıktan sonra, tedaviye verdiğiniz yanıta göre tedavi dozunuzda değişiklik yapılabilir. Doktorunuz, sizin için uygun olan ZEMPLAR® dozunun belirlenmesinde size yardımcı olacaktır. 

 

Eğer ZEMPLAR®’ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

 

Kullanmanız gerekenden daha fazla ZEMPLAR® kullandıysanız

 

ZEMPLAR®’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

 

Kanınızdaki kalsiyum seviyeleri zararlı olabilecek ölçüde yükselebilir. Çok fazla ZEMPLAR® kullanımından sonra ortaya çıkabilecek belirtiler yorgunluk ve/veya rehavet, baş ağrısı, mide bulantısı (hasta hissetme durumu) veya kusma (hasta olma durumu), ağız kuruluğu, kabızlık, kas veya kemik ağrıları veya ağızda metalik bir tad hissi olabilir. 

 

Çok fazla ZEMPLAR® kullanımına bağlı olarak daha uzun zaman içinde ortaya çıkabilecek belirtiler ise iştah kaybı, rehavet, kilo kaybı, göz hassasiyeti, burun akması, ciltte kaşıntı, sıcaklık ve ateş hissi, cinsel aktivitede azalma ve şiddetli karın ağrısı (pankreas iltihaplanmasına bağlı olarak) ve böbrek taşları olabilir. Kan basıncınız etkilenebilir ve kalp atışınızda düzensizlikler (palpitasyonlar) meydana gelebilir. Kan ve idrar testi sonuçlarınızda yüksek kolesterol, üre, azot ve karaciğer enzimlerinde yükselme gözlemlenebilir. ZEMPLAR® seyrek olarak zihin karışıklığı, rehavet, uykusuzluk ve sinirlilik gibi zihinsel değişimlere neden olabilir. 

 

Çok fazla ZEMPLAR® kullanırsanız veya yukarıdakilerden herhangi birini yaşarsanız, hemen tıbbi yardım isteyiniz.

 

ZEMPLAR®’ı kullanmayı unutursanız

 

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

 

Eğer bir dozu almayı unutursanız, hatırlar hatırlamaz ilacınızı alınız. Ancak, bir sonraki dozun süresi yaklaşmış ise, unutulan dozu almayınız ve daha önceden doktorunuzun önermiş olduğu doz ve zamanda ilacınızı kullanmaya devam ediniz. 

 

ZEMPLAR® ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

 

Doktorunuz tedavinizi sonlandırmanızı söyleyinceye kadar, ZEMPLAR® tedavisine doktorunuzun önerdiği şekilde devam etmeniz önemlidir.

 

Eğer bu ürünün kullanımına ilişkin daha fazla sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

 

4.         Olası Yan Etkiler Nelerdir?

 

Tüm ilaçlar gibi, ZEMPLAR®’ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

 

Aşağıdakilerden biri olursa, ZEMPLAR®’ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

 

ZEMPLAR® yumuşak kapsül ile görünen yan etkiler:

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 3 ve 4:

-          Aşırı duyarlılık (Alerjik reaksiyon: nefes darlığı, hırıltı, döküntü, yüzde ve dudaklarda kaşıntı veya şişme, ürtiker)

-          Kaslar tarafından normalde  üretilen bir bileşik olan kreatinin  kandaki miktarı yükselebilir.

 

ZEMPLAR® enjeksiyonluk çözelti ile görünen yan etkiler:

 

-          Yüzde şişme (anjiyoödem), ağızda şişme (larenjeal ödem) ve ürtiker.

 

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

 

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ZEMPLAR®’a karşı ciddi alerjiniz var demektir.

Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

 

Diğer Yan Etkiler

 

ZEMPLAR® yumuşak kapsül ile görünen yan etkiler:

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 3 ve 4:

Yaygın olmayan yan etkiler (1.000 hastada 1 ile 10’unu etkiler):

-          Bacak krampları (kas spazmları)

-          Baş dönmesi

-          Aşırı duyarlılık (alerjik reaksiyon)

-          Tat duyusunda bozukluk

-          Kabızlık

-          Ağız kuruluğu

-          Kaşıntı

-          Ürtiker

-          Karaciğer enzimlerinde anormallik (karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik)

 

Yaygın yan etkiler (100 hastada 1 ile 10’unu etkiler):                                                                             

-          Döküntü

-          Midede huzursuzluk (dispepsi, gastrit)

-          Hiperkalsemi ve artan kalsiyum ile orantılı fosfat oluşabilir (kandaki kalsiyum konsantrasyonunun normalden yüksek olması, kandaki fosfat kontsantrasyonunun normalden yüksek olması).

 

Kronik Böbrek Hastalığı Evre 5:

Yaygın yan etkiler (100 hastada 1 ile 10’unu etkiler):

-          Hiperkalsemi (kandaki kalsiyum konsantrasyonunun normalden yüksek olması)

-          Hipokalsemi (kandaki kalsiyum konsantrasyonunun normalden düşük olması)

-          Baş dönmesi 

-          Diyare (ishal)

-          Mide – bağırsak sistemi bozukluğu (gastroözofajiyal reflü hastalığı)

-          İştah azalması (anoreksi) 

-          Memelerde hassasiyet (meme ağrısı) 

-          Akne

 

ZEMPLAR® enjeksiyonluk çözelti ile görünen yan etkiler:

 

Yaygın yan etkiler (100 hastada 1 ile 10’unu etkiler):

-     Baş ağrısı

-     Ağızda tuhaf tat

-     Kaşıntılı cilt

-     Düşük seviyede paratiroid hormonu

-     Kanda yüksek seviyede kalsiyum (hasta hissetmek veya hasta olmak, kabızlık veya zihin bulanıklığı); kanda yüksek seviyede fosfor (büyük olasılıkla belirti yoktur ancak kemikleri daha kırılgan yapabilir)

 

Yaygın olmayan yan etkiler (1.000 hastada 1 ile 10’unu etkiler):

-     Alerjik reaksiyonlar (nefes darlığı, hırıltılı solunum, döküntü, kaşıntı veya yüzün ve dudakların şişmesi); kaşıntılı kabarcıklar

-     Kan enfeksiyonu; kırmızı hücrelerin sayısında azalma (anemi – yorgun hissetme, nefes darlığı, solgun görünüş); beyaz hücrelerin sayısında azalma (enfeksiyon geçirme ihtimalinde artış); boyun, koltukaltı ve/veya kasık bezlerinde şişme; kanama süresinde artış (kan çabuk pıhtılaşmaz)

-     Kalp krizi; inme; göğüs ağrısı; düzensiz/hızlı kalp atışı; düşük kan basıncı; yüksek kan basıncı

-     Koma (İnsanın çevresine cevap veremediği derin bilinçsizlik hali)

-     Anormal yorgunluk; güçsüzlük; sersemlik; bayılma

-     Enjeksiyon bölgesinde ağrı

-     Zatürre (akciğer enfeksiyonu); akciğerlerde sıvı; astım (hırıltılı solunum, öksürük nefes almada güçlük)

-     Boğaz ağrısı; soğuk algınlığı; ateş; nezle belirtileri gösteren semptomlar; pembe göz (kaşıntılı/çapaklı göz kapağı); gözde basınç artışı; kulak ağrısı; burun kanaması

-     Seğirmeler; bazen ciddi olan (deliryum) kafa karışıklığı (konfüzyon); ajitasyon (gergin, endişeli hissetme); sinirlilik; kişilik bozuklukları (kendin gibi hissetmemek)

-     Karıncalanma veya uyuşukluk; dokunma duyusunda azalma; uyku problemleri; gece terlemesi; uyku sırasında dahi kollar ve bacaklarda kas spazmları

-     Ağız kuruluğu; susuzluk; bulantı; yutmada güçlük; kusma; iştah kaybı; kilo kaybı; mide yanması; ishal ve karın ağrısı; kabızlık; rektumdan kanama

-     Ereksiyon güçlüğü; meme kanseri; vajina enfeksiyonları

-     Meme ağrısı; sırt ağrısı; eklem/kas ağrısı; bileklerin, ayakların ve bacakların genel şişmesi veya bölgesel şişmesi sebebiyle ağırlık hissi (ödem); anormal yürüyüş şekli

-     Saç kaybı; aşırı kıl büyümesi

-     Karaciğer enziminde artış; yüksek paratiroid hormonu seviyeleri; kanda yüksek potasyum seviyeleri; kanda düşük kalsiyum seviyeleri; anormal laboratuar testleri

 

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

 

Yan etkilerin raporlanması

Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.  

 

5.                  ZEMPLAR®’ın saklanması

 

ZEMPLAR®’ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

 

ZEMPLAR®’ı 25 C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

 

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

 

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra ZEMPLAR®’ı kullanmayınız.

 

Eğer üründe/ambalajında bozukluklar fark ederseniz ZEMPLAR®’ı  kullanmayınız.

 

Ruhsat sahibi:

Abbvie Tıbbi İlaçlar San. ve Tic. Ltd. Şti. Saray Mah., Dr Adnan Büyükdeniz Cad., 

No .2  Kelif Plaza , Kat 12 -10,

34768 Ümraniye – İstanbul 

 

 

Üretici:

 

 

Catalent  Pharma Solutions

2725 Scherer Drive

St. Petersburg, FL 33716-1016

ABD

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow