Üveit Nedir? Üveit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Üveit Üveit, gözlerde şişlik, kırmızılık ve iltihap meydana getirerek ağrılara neden olur.

Aug 6, 2024 - 12:17
 0  1
Üveit, gözlerde şişlik, kırmızılık ve iltihap meydana getirerek ağrılara neden olur. Bazı durumlar üveit riskini artırarak, bilinmeyen bir sebep olmadan görülebilir. Tedavi yöntemleri sayesinde bu süreç geçirilebilir ve görme kaybının önüne geçilir. Bazı üveit çeşitleri tedavi sonrasında da tekrar oluşabilmektedir. Tedavi edilmeyen üveit ise gözde ciddi hasarlara neden olarak körlüğe neden olabilir.

Üveit Nedir?

Üveit, göz duvarında ki orta doku tabakası olan uvea tabakasının iltihaplanması ile göz kızarıklığı, ağrı ve bulanık görmeye neden olan bir tür göz iltihabıdır. Şişlik ve kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkan üveit, gözün diğer kısımlarını da etkileyebilir. Üveit, göz dokusunu etkileyerek ağrı ve tahribe sebebiyet verir. Üveit daha çok 20 ila 60 yaş arasındaki insanlarda görülür.

Uvea Nedir?

Uvea, sklera yani gözün beyaz kısmı ile gözün arkasındaki ışığa duyarlı tabaka olan retinanın arasında bulunan gözün orta tabakasıdır. Uvea tabakasının üç bölümü bulunur: İris (gözün renkli kısmı) Siliyer cisim (gözün merceğin odaklanmasına yardımcı olan kısmı) Koroid (gözün retinayı skleraya bağlayan kısmı)

Üveit Belirtileri Nelerdir?

Üveit belirtileri, göz kızarıklığı, göz ağrısı, ışık hassasiyeti, görüşün bulanıklaşması, uçuşan cisimler görülmesi ve görüşün azalmasıdır. Üveit hastalığının en yaygın belirtileri şöyle sıralanır: Göz ağrısı Göz kızarıklığı Işığa duyarlılık Bulanık görme Gözlerde yaşarma Göz kamaşması Görüş alanınızda hareket eden küçük şekiller Görüş alanınızın yanındaki nesneleri görme yeteneğinin kaybı

Üveit semptomları aniden ya da birkaç gün içinde yavaş yavaş gelişebilir. Bir ya da iki göz üveitten etkilenebilir.

Üveit Neden Olur?

Üveit hastalığının olası nedenleri enfeksiyon, yaralanma, otoimmün bozukluklar veya inflamatuar hastalıklardır. virüs ve bakteri enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkabilir. Üveit probleminin yaşandığı kişilerde çoğunlukla bağışıklık sistemine bağlı bir sorun görülür. Bağışıklık sisteminin dengesi bozulduğundan otoimmün hastalıklar ortaya çıkar ve üveit hastalığıyla ilişkilendirilen şu hastalıklar görülür: Sedef hastalığı Artrit Romatizma eklem iltihabı Ankilozan spondilit Ülseratif kolit Kawasaki hastalığı Crohn hastalığı Sarkoidoz Behçet hastalığı

Enfeksiyonlar da üveite neden olur. Bu durumlarda üveit görülebilir: AIDS Herpes virüsü CMV Retiniti Batı Nil Virüsü Frengi Toksoplazma Tüberküloz Histoplazmoz

Bunların yanında göze nüfuz eden bir toksin maddeye maruz kalması, göz ameliyatı, morarma, incinme ve travma da üveit nedenleri arasında yer alır.

Üveit Türleri Nelerdir?

Üveit hastalığı göz iltihabının meydana geldiği yere göre sınıflandırılır. Üveit türleri şöyle sıralanır:

Ön Üveit (Anterior Üveit)

İltihap olarak ortaya çıkar ve eğer hafifse kendi kendine düzelebilir. Tedaviyle ortadan kaybolabilir.  Aşağıdaki durumlar olduğunda ön üveit yaygın olarak görülür: Ankilozan spondilit (AS) Sarkoidoz ve juvenil idiopatik artrit (JİA) gibi otoimmün hastalıklar İnflamatuar bağırsak hastalığı gibi gastrointestinal bozukluklar Herpes virüsü (uçuk veya genital herpes) ya da suçiçeği virüsü gibi enfeksiyonlar

Orta Seviye

Özellikle genç yetişkin bireyle orta dereceli üveite daha yatkın olur. Gözün ortasında iltihaplanmaya neden olan bu durum ayrıca gözün içerisindeki sıvı dolu boşluk olan vitrözü de etkilemektedir. Orta seviye üveitte semptomlar düzelebilir, kaybolabilir ya da sonrada daha da kötüleşebilir. Orta seviye üveiti olan her üç kişiden birinde multipl skleroz (MS) ve sarkoidoz görülebilir.

Arka Üveit (Posterior Üveit)

Az görülen bir üveit türü olan posterior üveit, gözün iç kısmını etkiler. Aynı zamanda en şiddetlisi olan arka üveit, retinayı, optik siniri ve koroidi etkileyebilir. Birdshot koryoretinopati, herpes, lupuz, frengi ve tüberküloz durumlarda arka üveit görülebilir. Bulanık görme ve görme azalması arka üveit belirtileri arasında yer alır.

Üveit Tanısı Nasıl Konur?

Uzman doktor, ilk aşamada göz muayenesi sırasında gözünüzün iç kısmına bakar. Sonrasında görme kaybını kontrol etmek için görme keskinliği testini yapar. Bunların yanında şu üveit teşhisi için şu testlerden de yararlanabilir: Göz içi basıncını ölçmek için tonometri Mikroskopla gözün içini incelemek için yapılan yarık lamba muayenesi Göz bebeklerini genişletmek amacıyla bakılan göz muayenesi Enfeksiyonları ya da otoimmün hastalıkları belirlemek için kan testleri İnflamatuar nedenleri aramak için göğüs veya beyin görüntülenmesi Gözün arkasındaki kan damarlarının görüntülerini almak için fundus floresein anjiyografi (FFA) Sıvının aktığı gözün ön kısmını incelemek için gonyoskopi Gözün arka kısmının ayrıntılı görüntülerini elde etmek için Optik koherens tomografi (OCT)

Üveit Tedavisi Nasıl Olur?

Gözde üveit, tedavi edilmediği durumlarda körlüğe yol açabilir. Gözlerde kızarıklık, iltihaplanma ya da ağrı varsa hemen uzman doktora başvurmak önemlidir. Çoğu zamanda tedaviler yardımıyla kaybedilen görüş geri kazandırılır. Bunun yanında tedaviler doku hasarının önlenmesine karşı koruyarak ağrının hafiflemesini sağlar. Üveit hastalığı tedavisi hastalığın türüne bağlı olarak farklılık gösterir: Antibiyotikler, antiviraller ya da antifungaller ilaçlar bir enfeksiyonun sebep olduğu üveiti tedavi etmede kullanılır Göz damlaları ağrının azalmasını sağlar ve şişliği azaltabilir. Bunun yanında ön üveitte ortaya çıkabilecek bir komplikasyon olan iris ve merceğin birbirine yapışmasını da önler. Steroid antiinflamatuar ilaçlar göz iltihabını hafifletmede etkilidir. Damla, merhem, ağızdan alınan haplar, gözün içine yapılan enjeksiyonlar şeklinde görülebilir. İmmünosupresan ilaçlar, bağışıklık sisteminin otoimmün hastalıklara ya da iltihaplanmaya karşı tepkisini dindirir.

Üveit Hakkında Sık Sorulan Sorular

Üveit Tedavi Edilmezse Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Tedavi edilmediği durumda üveit, glokom, katarakt, optik sinir hasarı, kalıcı görme kaybı, retina şişmesi gibi komplikasyonlara neden olabilir. Bu durum görme kaybına kadar ulaşabilmektedir.

Üveit Hastalığı Tehlikeli mi?

Üveit hastalığı tedavi edilmediği durumlarda gözlerdeki dokulara zarar vererek kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu yüzden tehlikeli olarak görülür.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow